ßßß
ciasto (z Daktyle w czekoladzie) :200 g mąki pszennej30 ml oleju2 jajka30 ml szampana60 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenianadzienie:125 ml mleka2 żółtka2 łyżki cukru120 ml szampana1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanejkrem (z My Man's Kitchen) :250 ml kremówki 36%200 g białej czekoladywykonanie:Mleko podgrzewać do zagotowania. W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem, dodawać mąkę pszenną, ziemniaczaną i szampan. Po dokładnym połączeniu składników przelać mieszankę do gotującego się mleka i mieszać energicznymi ruchami. Podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia masy. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Przygotować ciasto. Białka ubić na sztywną pianę. W drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, dodawać mąkę, proszek do pieczenia, olej i szampan. Na koniec dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać przy użyciu łyżki. Ciasta będzie dużo, powinno być lekkie i puszyste. Na dno formy do muffinek wyłożyć po 1 łyżce ciasta, następnie łyżkę wystudzonego budyniu i ponownie łyżkę ciasta. Muffinki piec w 180 ° C przez około 30 minut. Studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.Przyrządzić krem do dekoracji. Kremówkę podgrzewać na małym ogniu, dodać połamaną na cząstki czekoladę i mieszać do otrzymania gładkiej masy. Całość wystudzić, odstawić do lodówki aż lekko zgęstnieje. Wyjąć z lodówki i ubić mikserem na sztywno. Babeczki dekorować kremem przy użyciu rękawa cukierniczego.Smacznego! :)* Podwajając porcję upiekłem dodatkowo ciasto w tortownicy (piekłem przez ok. 60 minut w 180 ° C). Wierzch ciasta pokryłem kremem i wiórkami z białej czekolady.


