Wykonanie
Dziś kolejna okrągła okazja do świętowania, ponieważ jest to SETNY post na blogu! W
sumie to niewiele przez ponad rok prowadzenia. Jednak z drugiej strony, upiec i przygotować 100 ciast, deserów itp... Trochę się tego uzbierało, a przecież ktoś musi to jeść na bieżąco :)
ciasto (z
Daktyle w
czekoladzie) :200 g
mąki pszennej30 ml
oleju2
jajka30 ml
szampana60 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenianadzienie:125 ml
mleka2
żółtka2 łyżki
cukru120 ml
szampana1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejkrem (z My Man's Kitchen) :250 ml kremówki 36%200 g
białej czekoladywykonanie:
Mleko podgrzewać do zagotowania. W tym czasie
żółtka utrzeć z
cukrem, dodawać
mąkę pszenną, ziemniaczaną i
szampan. Po dokładnym połączeniu składników przelać mieszankę do gotującego się
mleka i mieszać energicznymi ruchami. Podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia masy. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Przygotować ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę. W drugim naczyniu utrzeć
żółtka z
cukrem, dodawać
mąkę,
proszek do pieczenia,
olej i
szampan. Na koniec dodać pianę z
białek i dokładnie wymieszać przy użyciu łyżki. Ciasta będzie dużo, powinno być lekkie i puszyste. Na dno formy do muffinek wyłożyć po 1 łyżce ciasta, następnie łyżkę wystudzonego budyniu i ponownie łyżkę ciasta. Muffinki piec w 180 ° C przez około 30 minut. Studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.Przyrządzić krem do dekoracji. Kremówkę podgrzewać na małym ogniu, dodać połamaną na cząstki
czekoladę i mieszać do otrzymania gładkiej masy. Całość wystudzić, odstawić do lodówki aż lekko zgęstnieje. Wyjąć z lodówki i ubić mikserem na sztywno. Babeczki dekorować kremem przy użyciu rękawa cukierniczego.Smacznego! :)* Podwajając porcję upiekłem dodatkowo ciasto w tortownicy (piekłem przez ok. 60 minut w 180 ° C). Wierzch ciasta pokryłem kremem i wiórkami z
białej czekolady.