Wykonanie
Tak, kocham serniki! Lecz jako ze nie mam tutaj takiego
sera z jakiego w Polsce piecze sie dobre serniki, to pokochalam odkryty tutaj cheesecake. Do tej
pory najczesciej robilam taki z
biala czekolada do ktorego dodawalam tez odrobine
kokosu (nie zalicza sie on wprawdzie do dietetycznych wypiekow, ale jaki jest pyszny ! ! !) A jako, ze kocham tez
kokos i
mango, to ostatni cheesecake jaki upieklam byl taki wlasnie : kremowo-
kokosowy o smaku soczystego
mango :)Zaden z widzianych wczesniej przepisow nie zadowalal mnie na 100%, dlatego po kilku modyfikacjach zrobilam cos takiego :

Cheesecake z
mango i
kokosem400 g kremowego
serka180 g
serka typu ‘petit-suisse’ *3
jajka1 szklanka
cukru2 opakowania
cukru waniliowego300 g zmiksowanego
mango8 lyzek wiorek
kokosowych1 lyzka maizeny (
skrobia kukurydziana)1 lyzka
rumu(*petit-suisse jest mniej kremowy od
serka Philadelphia)
Serki dobrze wymieszac z
jajkami i
cukrem (najlepiej, aby wszystko bylo w temperaturze pokojowej) ; nastepnie dodac
mango,
kokos, maizene i
rum, raz jeszcze dobrze wszystko dobrze wymieszac.Wstawic do nagrzanego do 180° piekarnika ; po 15 minutach obnizyc temperature na 110-120° i piec jeszcze ok. 60 min.Musze przyznac, ze po raz pierwszy sernik mi nie opadl, byl ‘rowniutki’, bardzo kremowy z przyjemna, egzotyczna nuta ;)

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°A dla amatorow
bialej czekolady, przepis znaleziony na stronie Marmiton :

Cheesecake z
biala czekolada(na tortownice o srednicy 18 cm)Na
spod :- 125 g
ciasteczek (np. Digestive)- 85 g stopionego
masla-
cynamonNa mase :- 400 g
serka Philadelphia- 200 g
bialej czekolady- 50 g
cukru- 2
jajka- 1 lyzka
makiNagrzac piekarnik do temperatury 200°C.Pokruszyc
ciasteczka, zmieszac z roztopionym
maslem, dodac
cynamonu do smaku.Wylozyc ta masa
spod i boki formy, wstawic do lodowki.Rozpuscic
czekolade w kapieli
wodnej dodajac 2 lyzki
wody (uwaga ! kapiel nie
moze byc zbyt goraca ! !)Starannie wymieszac
serek z roztopiona
czekolada, nastepnie dodac
cukier i
jajka, na koniec dodac
make i raz jeszcze dobrze wymieszac.Wlac mase na uprzednio przygotowany
spod.Piec ok. 35 – 40 min w temperaturze 200°CPozostawic w piecu jeszcze ok. 30 min po wylaczeniu piekarnika.Po calkowitym wystudzeniu wstawic do lodowki na min. 12 godz. (najlepszy jest na drugi
dzien).Ja czesto dodaje wiorkow
kokosowych do masy lub
cynamonu ; zazwyczaj pieke go rowniez bez tego ‘ciasteczkowego’
spodu, zapiekam tylko sama mase serowa (i z trudnoscia powstrzymuje sie przed wyjedzeniem jej przed wstawieniem do piekarnika…)Zycze smacznego wszystkim serniko-maniakom ! :)