Wykonanie
Pasternak niegdyś królował na
polskich stołach. Warzywo to przegrało kilkaset lat temu z
ziemniakiem i
włoszczyzną sprowadzoną do Polski przez królową
Bonę. Nadal rzadko pojawia się na naszych stołach. Wygląd ma podobny do
pietruszki i wyróżnia go specyficzny aromat, przypominajacy
kminek,
anyż i
koper razem wzięte. Jest nie tylko delikatny i smaczny, ale bardzo zdrowy. Jakie ma wartości, możesz przeczytać: tutaj.Zupa jest niezwykle prosta i szybka do przygotowania. Potrzeba bowiem zaledwie 15 minut, by ugotować
pasternak. Gotuje się szybciej niż
ziemniaki. Ta smaczna, rozgrzewajaca i sycąca zupa - krem to świetna propozycja na nadchodzące zimowe dni. Zapraszam do przepisu.Składniki na 4 porcje:400 - 500 g
pasternaku600 - 800 ml
bulionu warzywnego50 g
orzechów włoskich1
cebula, 1 ząbek
czosnkusól,
pieprz z młynka1 łyżka
masła ghee1 szczypta
cynamonu1/2 łyżeczki nasion
kminkujogurt,
śmietana lub
śmietanka kokosowaWykonanie:
Cebulę obrać, posiekać przysmażyć na łyżce
masła. Pod koniec smażenia dorzucić
czosnek.
Pasternak obrać, pokroić w grubą kostkę i razem z
orzechami dodać do podsmażaniej
cebuli z
czosnkiem.Przesmażyć wszystkie składniki razem przez kilka minut.Wlać
bulion i gotować całość 15 minut. Dodać
przyprawy. Całość zblendować. Podawać z kleksem
jogurtu. Smacznego!