Wykonanie

Najsmaczniejsza zupa z
cukinii, która towarzyszyła nam przez cały sezon wegetacyjny tego zdrowego warzywa, ostatnia w tym sezonie. Zbiory
cukinii przez niesprzyjającą pogode kończą się w tym roku przedwcześnie, pozostają już tylko te ze sklepowej półki. Na pożegnanie lata przedstawiam najprostszą, najsmaczniejszą wersję, która smakuje nam najbardziej, bo najbardziej
cukiniowo. Każdy dodatek co prawda urozmaica jej smak, ale jednocześnie zagłusza ulotny, delikatny smak
cukinii.Składniki na 4 porcje:2-3
cukinie1
cebula1 ząbek
czosnku500-600 ml
bulionu warzywnego1-2 łyżki
masła ghee
sól,
pieprz,
curryszczypiorekjogurt lub
śmietanke do przybraniaWykonanie: z
cukinii odkroić piętki i pokroić ją w kostkę. Z większych egzemplarzy, przekrojonych na pół,wybrać łyżką cały gąbczasty miąższ z pestkamiobraną
cebulkę poroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym maśłe ghee. Dodać rozdrobniony
czosnekdo
cebulki z
czosnkiem dodać pokrojoną
cukinię i podsmażyć cśćosc razem. Nastepnie zalać
bulionem i gotować do miękkości około 15 minutzmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
currypodawać z kleksem
śmietany lub
jogurtuSMACZNEGO !