< Kanapki nie byle jakie…Gołąbki z mięsem i ryżem >Krem z cukinii z mozzarelląCukinia należy do czołówki moich ulubionych warzyw, bardzo chętnie używam ją do gotowania, pieczenia i smażenia. Krem z cukinii jest nie tylko smaczny ale także rozgrzewający za sprawą dodanego do niego curry.Składniki:2 zielone cukinie1 marchewka1 cebula mała2 ząbki czosnku1 litr bulionu warzywnego2 łyżki masłaśmietanka do gotowaniaSól, pieprz, 1 łyżeczka imbiru2 łyżeczki curry1 łyżeczka oreganoKuleczki sera mozzarellaOdrobina gęstego jogurtu1 duży ziemniak (opcjonalnie)Wykonanie:Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić w garnku na maśle.Cukinię wraz ze skórką pokroić w kostkę, ziemniaka oraz marchewkę obrać i również pokroić w kostkę. Wrzucić warzywa do garnka.Dolać 1 litr warzywnego bulionu . Dusić na wolnym ogniu aż do momentu kiedy warzywa zmiękną na tyle by je zmiksować za pomocą blendera na gładki mus. Doprawić przyprawami,dodać troszkę śmietanki do gotowania typu Rama cremefine, podgotować jeszcze chwilę. Wlać do miseczek, dodać kuleczki mozzarelli oraz kleksy z jogurtu. Zaczekać chwilę aby mozzarella zrobiła się ciepła i miękka.Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Kanapki nie byle jakie…Gołąbki z mięsem i ryżem >