Wykonanie

Następne danie z wykorzystaniem
filetu z kurczaka. Ta propozycja nadaje się na bardzo elegancki obiad lub kolację, gdyż wygląda niezwykle dekoracyjnie. Jeśli zamiast białych
szparagów użyjesz zielonych danie naprawdę szybkie do przygotowania. Zanim
ziemniaki się ugotują roladki będą gotowe do podania.W składnikach podałam
białe wino, bez
wina oczywiście też będzie smacznie. Odżałuj jednak lampkę dobrego
wina, a danie będzie wyjątkowe. Wymarzony do
szparagów byłby riesling, a sos z jego dodatkiem będzie super wykwintnym wykończeniem potrawy. Efekt na pewno Cię zaskoczy. Zapraszam do przepisu.Składniki na 4 porcje:

80 g
świeżego szpinaku (użyłam mrożonego)4
piersi z kurczaka8
szparagów60 g
serka białego np. Philadelphia1 łyżka
masła ghee200 ml
białego wina ( u mnie Riesling Trocken)100 ml
śmietanysól,
pieprz, 1 łyżka
mąkiWykonanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić. Rozbić tylko z jednej strony, najlepiej zrobić to przez płat foli spożywczej.Gdy używasz
świeżego szpinaku, umyć go, osuszyć, przelać wrzątkiem na sitku. Zamrożony rozmrozić.Białe
szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końcówki. Obgotować 5 minut w osolonej wodzie z
cukrem i
solą.
Wywaru nie wylewać, posłuży do przygotowania sosu.
Zielone szparagi nie wymagają ani obierania, ani gotowania.Rozbite kawałki
kurczaka posolić, posypać
pieprzem , posmarować
twarożkiem i ułożyć na nich liście
szpinaku. Na
szpinaku ułożyć po dwa kawałki przyciętych do wielkości roladek
szparagów. Spiąć wykałaczką.Obtoczyć w
mące, usmażyć na rozgrzanym
maśle rumieniąc je.Podlać
winem i dusić 15 minut pod przykryciem. Tu można dodać ulubione
ziółka. Dodałam
tymianek.Na koniec do powstałego sosu dodać
śmietanę i pogotować jeszcze chwilkę, aż do zagęszczenia. Smacznego!