ßßß Cookit - przepis na Smażony szpinak

Smażony szpinak

nazwa

Wykonanie

Znowu pojawił się w warzywniakach świeży szpinak. Zmora większości z dzieciństwa. Ale ja zawsze uwielbiałam tę zieloną potrawę. Być może dlatego, że była doskonale przyrządzona przez moją babcię, a potem mamę. Pamiętam jeszcze, że do niego dodawały młodą lebiodę, ale mi sam musi wystarczyć.
Nie przejdę koło niego nigdy obojętnie. I choćbym wymyślała, co z niego przygotuję, to i tak scenariusz jest monotonny i ciągle ten sam - smażony z czosnkiem i śmietaną. Nie doczeka na nic bardziej wytwornego...I do tego koniecznie pieczywo z masłem.
Tak przyrządzony może być też znakomitą bazą do innych potraw, jak chociażby do ryby czy jako nadzienie do naleśników i pierogów.
Składniki:
szpinak świeży (ilość wg uznania),
kilka ząbków czosnku,
2-3 łyżki śmietany 18 % ,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka masła.
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie umyć, zmieniając dwukrotnie wodę, żeby czasem piasek nie zgrzytał pod zębami . Zblanszować w słonej wodzie i odcedzić. Pokroić, ale na niezbyt drobno. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, chwilę podsmażyć. Następnie wcisnąć czosnek - im więcej tym lepiej.Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem . Podlać odrobiną wody. Zajadać lekko przestudzony z pieczywem posmarowanym masłem. I tyle i aż tyle:-))
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/09/smazony-szpinak.html