Wykonanie
             Szpinak
Szpinak- dziś go uwielbiam, kiedyś nie mogłam na niego patrzeć. Próbuję różnych wersji, a te ciekawsze umieszczam na swoim blogu.Dla tych co jeszcze go nie próbowali- 1 kg 
szpinaku to wbrew pozorom niewielka ilość- na 2-3 osoby. 
Szpinak to specyficzne warzywo, które gotowane strasznie się 'kurczy'.
Szpinak uwielbia 
nabiał, dlatego doskonały duet tworzy z 
serami białymi, słonymi czy też pleśniowymi, 
śmietanami, 
jogurtami a także 
jajkiem- tak, 
jajka ze 
szpinakiem są genialne.1 kg 
świeżego szpinaku1 
cebula3 ząbki 
czosnku3-4 łyżki 
masła15 dag 
sera typu lazur /niebieska pleśń/1/4 łyżeczki gałki muszkatalowej1/2 łyżeczki 
soli1/2 łyżeczki 
pieprzu2 łyżki gęstej 
śmietanyCebulkę i 
czosnek drobno pokroić i zeszklić na 
maśle- 
cebulka zrobi się przezroczysta, ale jeszcze nie zacznie brązowieć. W tym momencie dodajemy 
szpinak, mieszamy z 
cebulką i czekamy aż listki zmiękną- staną się ciemnozielone. Na koniec dodajemy drobniutko pokrojony 
ser i 
przyprawy- mieszamy i czekamy aż 
ser się rozpuści- gotowe do podania.