Wykonanie
Składniki na farsz:(na 4 osoby)- 600 g.
szpinaku świeżego lub 300 g. mrożonego,- 150 g. ulubionego
sera pleśniowego ( ja użyłam rokpolu),- 2 małe lub 1 duży ząbek
czosnku,- 1 łyżka
śmietany,- szczypta
ostrej papryki mielonej,-
cukier,
sól i
pieprz,- 2 łyżeczki
masłaSposób wykonania:
świeży szpinak płuczemy, zalewamy wrzątkiem i blanszujemy przez 3 -4 minuty, a następnie odcedzamy i siekamy,
mrożony szpinak rozmrażamy i odcedzamy nadmiar
wody,
masło stapiamy na patelni, wrzucamy
szpinak, dodajemy
czosnek wyciśnięty przez praskę oraz
przyprawy (
sól,
pieprz,
paprykę i odrobinę
cukru), mieszając podsmażamy około 10 min
mrożony szpinak a jeśli użyliśmy świeżego to około 15 min. na koniec dodajemy pokruszony
ser i
śmietanę, mieszamy delikatnie nie dopuszczając aby
ser zupełnie się rozpuścił,tak przygotowany farsz nakładamy na naleśniki, naleśnik składamy na pół i gotowe.Ja polałam jeszcze moje naleśniki delikatnym
sosem czosnkowym dlatego do farszu dodałam tylko jeden mały ząbek
czosnku.