Wykonanie
Kilka dni temu
Żywiec przysłał mi mały upominek pod choinkę:
jasne piwa i gadżety od Paulanera. Złożyło się idealnie, bo wymyśliłam sobie na te święta upiec piernik inny od wszystkich, które robiłam do tej
pory. Prosty wniosek: ciasto na
piwie.Zaraz
potem przegrzebałam Internet i blogi w poszukiwaniu przepisu i jest! Znalazłam u Ani . Jako jedyny był przepisem, do którego mogłam wykorzystac
jasne piwo, a nie ciemnego Guinessa. Problem w tym, że lubię ciemne pierniki, a te na
jasnym piwie wychodzą bledziutkie. Ale wystarczyło dosypać
kakao i problem z głowy.
Jeśli chodzi o
piwo, najlepiej do tego ciasta użyć właśnie jasnego. Jeśli macie w domu ciemne, skorzystajcie raczej z innego przepisu, gdzie w składnikach jest
ciemne piwo (jest ich w internecie sporo) niż zmieniajcie ten przepis. To naprawdę ma znaczenie.
Piwa ciemne i jasne mają inne właściwości. Wyjaśnię to na przykładzie Paulanera.
Oba
piwa są pszeniczne, mają prawie tyle samo ekstraktu chmielowo-słodowego,
alkoholu i kalorii (różnią się nieznacznie o ok. 0,2%). I na tym różnice się kończą.Jasny Paulaner ma świeży, łagodny smak i
owocowo-
drożdżowy aromat. Pachnie lekko korzennie,
goździkami i
miodem, przez co idealnie nadawała się do mojego piernika. Jest naturalnie mętny, z wysoką pianą. Produkuje się go metodą bez filtrowania, przez co zawiera więcej witamin, minerałów i mikroelementów niż
piwa filtrowane.
Ciemne piwo zawiera w sobie więcej ciemnego słodu pszenicznego, dzięki
czemu jego barwa nie jest miodowa, a kasztanowa. Jest bardziej wyrazisty w smaku, bardziej intensywnie też pachnie.
Piernik na
jasnym piwie ma łagodny, słodki smak. Można w nim wyczuć aromat
piwa, ale nie jest dominujący i nie pachnie
alkoholem. Podobno jest tak, że używając trunków w kuchni (smażąc, piekąc, gotując), podczas obróbki termicznej
alkohol wyparowuje, pozostawiając jedynie smak. To by się zgadzało z piernikiem. Jest bardzo puszysty, miękki i lekko wilgotny. A jeszcze ze
śliwkami i przełożony
kremem czekoladowym - poezja!
przepis od Ani400 g
mąki1 łyżeczka
sody100 g
masła30 g
cukru pudru3
jajka170 g
cukru kryształu170 g
miodu1/2 szklanki
jasnego piwa2 łyżki
kakao2 łyżki
przyprawy do pierników1/2 szklanki suszonych
śliwekkrem do przełożenia: 250 g gęstej
śmietany (12 lub 18%), łyżka
cukru pudru, 1-2 łyżki
kakaoPrzygotowanie:1.
Miód podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy
cukier kryształ. Mieszamy ogrzewając aż
cukier się rozpuści. Nie doprowadzamy do zagotowania, podgrzewamy tylko tyle aby rozpuścić
cukier.2.
Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem i
masłem.
Białka ubijamy na sztywną pianę.3.
Mąkę przesiewamy z
sodą i
przyprawą piernikową.4. Do masy
żółtkowej dodajemy letni
miód,
mąkę z
przyprawami i gdy składniki się połączą dodajemy
piwo. Mieszamy aż ciasto będzie gładkie. Do ciasta dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy (łyżką! nie mikserem).5. Ciasto przelewamy do wąskiej i długiej keksówki. Ciasto powinno sięgać najwyżej do 3/4 wysokości, bo dosyć mocno wyrasta. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 170 – 180 stopni C. Sprawdzamy patyczkiem czy piernik jest upieczony.6. Po upieczeniu ostudź ciasto i przygotuj krem. Wymieszaj
śmietanę,
cukier puder i
kakao. Pokrój piernik wzdłuż na trzy warstwy. Nałoż krem na pierwszą i przykryj drugiem plackiem. Z drugim zrób to samo i przykryj trzecim. Trzeciego już nie smaruj kremem.Piernik najdłużej świeży pozostanie, gdy owiniesz go folią aluminiową i schowasz w ciemnym, chłodnym miejscu.Smacznego!Dla piwoszów znalazłam jeszcze ciekawostkę o tym, jak nalewać
piwo, żeby wydobyć najlepszy aromat:Szklankę do
piwa pszenicznego najlepiej przepłucz lodowatą
wodą, co ułatwi ci kontrolowanie pianki. Ważne, byś w trakcie nalewania trzymał szklankę ukośnie. Butelkę oprzyj na brzegu szklanki i powoli przelewaj do niej złocisty płyn, a otrzymasz piękną koronę piany.
Piwo pszeniczne jest
piwem z charakterem. Najpierw wlej do szklanki trzy czwarte zawartości butelki,
potem lekko nią wstrząśnij, by podniósł się osad
drożdży i wlej resztę, nadając swojemu
piwu indywidualny charakter.
O produkcie:Paulaner,
piwo pszeniczne obj.
alkoholu 5,5%, zaw. ekstraktu 12,5%Wytwórca: Browar PaulanerPochodzenie: Monachium, NiemcyDystrybutor w Polsce:
Żywiecpojemność: 400 mlwięcej informacji na stronie pl.paulaner.com