Wykonanie
Pyszne grube i przede wszystkim miękkie pierniki, które najlepiej zrobić parę tygodni przed Świętami, i przechowywać w szczelnym pojemniku. Można je później ładnie zapakować jako prezent albo postawić na
stole………….PYSZNE GRUBE PIERNIKISkładniki:1 kg
mąki pszennej6
żółtek3
białka1 i 1/3 szklanki
cukru3 łyżki
kakao200 ml
śmietany3 łyżeczki
sodyprzyprawę do pierników1 kostka
masła1 słoik
miodu (400 g)1. w dużej misce wymieszać
kakao z
mąką, odstawić.2.
miód zagotować z
przyprawami, odstawić, włożyć
masło, poczekać aż się rozpuści i wystygnie.3. w
śmietanie rozpuścić
sodę, odstawić aż
śmietana zwiększy swą objętość4.
białka ubić na pianę, dodać
cukier, ubijać, dodawać
żółtka.5. ubite
jaja wlewać do
mąki i delikatnie wymieszać, wlać
miód i dalej mieszać. Na koniec dodać
śmietanę z
sodą.6. odstawić na 24 godziny,7. ciasto rozwałkować podsypując
mąką na grubość ok 3 cm i wykrawać pierniczki,8. wykładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,9. piec 15 minut w temperaturze 150 stopni C, udekorować według uznania