Wykonanie
Od dawna chciałam zrobić takie nadziewane pierniczki. Pewnie bym ich znowu nie zrobiła gdyby nie Edytka . Okazało się, że ona też miała ochotę na tego typu
słodycze. Postanowiłyśmy więc, że zrobimy je razem. Edytka znalazła przepis na
Cynamonowym Pyle i umówiłyśmy się na wspólne pierniczkowanie. Niestety nie zawsze wychodzi tak jak planowaliśmy i Edytka musiała zrezygnować. Dlatego ten wpis jest specjalnie dla Niej. Dziękuję za znalezienie kolejnego super przepisu i za miłe pogaduchy.Co do pierniczków, to są niezwykle miękkie i nie muszą leżakować. Zrobiłam błąd z polewą i zamiast samej
czekolady, wymieszałam ją pół na pół z kremówką. Chciałam uniknąć twardej polewy, a zamiast tego mam mażące się pierniczki ;)
Składniki (na ok 30 sztuk):100 g
miodu1,5 łyżeczki
przyprawy do piernika65 g
masła50 ml gęstej, kwaśnej
śmietany0,5 łyżeczki
sody250g
mąki1 łyżka
kakao1
białko1/4 szklanki
cukru2
żółtkapowidła śliwkoweWykonanie:
Miód zagotować
przyprawami. Zdjąć z ognia i dodać
masło. Wymieszać, aż
masło całkowicie się rozpuści.
Sodę wymieszać ze
śmietaną.
Mąkę wymieszać z
kakao.
Białko ubić na sztywno. Dodać
cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym
żółtku cały czas ubijając. Następnie dodać
mąkę i delikatnie wymieszać całość. Wlać
miód i
śmietanę. Zmienić ubijaczkę na mieszadło i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na 24 godziny. (moje stało około 60 godzin. najpierw przez 36 godzin w lodówce, a
potem na blacie).Stolnice obsypać
mąką. Ciasto rozwałkować na około 3-4 mm. Delikatnie wycisnąć foremką obrys (nie przecinając ciasta). Nałożyć odrobinę powideł. Okrągłą foremką (większą niż
serce) wyciąć ciasto. Okrągłą część nałożyć na powidła. Ponownie wziąć foremkę w kształcie
serca. Wyciąć pierniczek tak, aby powidła były w środku. Obydwie warstwy ciasta złączą się podczas wycinania. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 5 - 8 minut (moje potrzebowały około 10) w temperaturze 180 stopni. Ostudzone pierniczki można polać
czekoladą.