ßßß Cookit - przepis na Pierniczki, które warto zrobić! Przepis idealny ;-)

Pierniczki, które warto zrobić! Przepis idealny ;-)

nazwa

Wykonanie

Święta zbliżają się wielkimi krokami...
Jest to mój ulubiony przepis na pierniczki, ponieważ wystarczą dwa dni i pierniczki gotowe ;-) Wychodzą mięciutkie, puszyste i aromatyczne. Najbardziej mi smakuje wersja z nadzieniem z powideł śliwkowych. Trzeba ich spróbować! Inspiracja zaczerpnięta stąd ;) POLECAM :)
Wychodzą rewelacyjne ;-) Można je polukrować lub polać czekoladą :) Nie powiem Wesołych Świąt, bo jeszcze za wcześnie. Ale można się już wczuć w świąteczny klimat. Na Wrocławskim rynku jarmark już stoi i kusi świątecznymi przysmakami i ozdobami :)
Składniki:
1 kg mąki
400 g płynnego miodu
8 żółtek
3 białka
1 szklanka cukru
200 ml śmietany o temperaturze pokojowej
2 opakowania przypraw do piernika
1 kostka masła
3 łyżki kakao
3 łyżeczki sody
Dodatkowo:
Słoiczek powideł śliwkowych
Składniki na lukier
Posypki dekoracyjne
Ewentualnie składniki na polewę czekoladową (przepis na polewę tutaj)
Dzień wcześniej:
Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, przykryć i odczekać, aż się rozpuści.
W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić do zwiększenia objętości. Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę przesiać i wymieszać z kakao. Dodać ubite jajka delikatnie mieszając. Dodać miód, wymieszać. Na koniec dodać śmietanę. Całość zagnieść, przykryć i odstawić na 24h w chłodne miejsce.
Na następny dzień:
Stolnicę posypać mąką. Ciasto rozwałkować dosyć grubo (3-4 mm) i wykrawać pierniczki.
Do pierniczków z nadzieniem używam dużych foremek w kształcie gwiazdek. Wykrawać, na środek umieścić łyżeczkę powideł, zakleić drugą gwiazdką. Delikatnie zlepić brzegi, a następnie przygnieść końcówką widelca, tworząc ładny wzorek.
Układać pierniczki na wyłożoną papierem blachę.
Pierniczki z nadzieniem piec ok. 10 min w 180 stopniach, bez nadzienia 7 minut.
Pierniczki można posmarować przed pieczeniem białkiem.
Ja osobiście swoje lukruję lub ozdabiam polewą czekoladową ;-)
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/11/pierniczki-ktore-warto-zrobic-przepis.html