Wykonanie
Święta zbliżają się wielkimi krokami...
Jest to mój ulubiony przepis na pierniczki, ponieważ wystarczą dwa dni i pierniczki gotowe ;-) Wychodzą mięciutkie, puszyste i aromatyczne. Najbardziej mi smakuje wersja z nadzieniem z
powideł śliwkowych. Trzeba ich spróbować! Inspiracja zaczerpnięta stąd ;) POLECAM :)
Wychodzą rewelacyjne ;-) Można je polukrować lub polać
czekoladą :) Nie
powiem Wesołych Świąt, bo jeszcze za wcześnie. Ale można się już wczuć w świąteczny klimat. Na Wrocławskim rynku jarmark już stoi i kusi świątecznymi przysmakami i ozdobami :)
Składniki:1 kg
mąki400 g płynnego
miodu8
żółtek3
białka1 szklanka
cukru200 ml
śmietany o temperaturze pokojowej2 opakowania przypraw do piernika1 kostka
masła3 łyżki
kakao3 łyżeczki
sodyDodatkowo:Słoiczek
powideł śliwkowychSkładniki na
lukierPosypki dekoracyjneEwentualnie składniki na
polewę czekoladową (przepis na polewę tutaj)
Dzień wcześniej:
Miód zagotować z
przyprawami, odstawić, włożyć
masło, przykryć i odczekać, aż się rozpuści.W
śmietanie rozpuścić
sodę i odstawić do zwiększenia objętości.
Białka ubić z
cukrem, dodawać po jednym
żółtku cały czas ubijając.
Mąkę przesiać i wymieszać z
kakao. Dodać ubite
jajka delikatnie mieszając. Dodać
miód, wymieszać. Na koniec dodać
śmietanę. Całość zagnieść, przykryć i odstawić na 24h w chłodne miejsce.Na następny dzień:Stolnicę posypać
mąką. Ciasto rozwałkować dosyć grubo (3-4 mm) i wykrawać pierniczki.Do pierniczków z nadzieniem używam dużych foremek w kształcie gwiazdek. Wykrawać, na środek umieścić łyżeczkę powideł, zakleić drugą gwiazdką. Delikatnie zlepić brzegi, a następnie przygnieść końcówką widelca, tworząc ładny wzorek.Układać pierniczki na wyłożoną papierem blachę.Pierniczki z nadzieniem piec ok. 10 min w 180 stopniach, bez nadzienia 7 minut.Pierniczki można posmarować przed pieczeniem
białkiem.Ja osobiście swoje lukruję lub ozdabiam
polewą czekoladową ;-)Smacznego!