Wykonanie
Wielkanocne pieczenie sernika, a przy okazji przyłączę się do międzyblogowego świątecznego kucharzenia .
W czym tkwi sekret pysznego sernika? Po pierwsze w
serze. Powinien być półtłusty lub tłusty, taki jest później, po upieczeniu, najbardziej pulchny. Najlepiej dwu- lub trzykrotnie mielony. Jeśli kupujecie już gotowy, sprzedawany w wiaderkach zazwyczaj po 1 kg, wybierajcie ten bez dodatków: to znaczy nie gotową masę z
cukrem i
bakaliami, którą tylko wylewa się do foremki albo na kruchy spód ciasta, ale zwyczajny, zmielony
twaróg. Bo możecie przygotować go wtedy tak, jak lubicie: dosłodzić go według własnych upodobań, dodać
rodzynki albo nie (a znam osoby, które tak nienawidzą
rodzynek w sernikach, że
siedzą i wydłubują każdą z precyzją godną pozbywania się pestek z
winogron albo filetowania
szprotek z każdej ości).Następna sernikowa mądrość: do masy serowej dobrze jest dodać (na 1 kg
sera) 4 łyżki
mąki ziemniaczanej, 2
torebki budyniu albo 3-4 niewielkie
ziemniaki ugotowane i przepuszczone przez praskę. Sernik będzie wtedy pulchniejszy. Dodałam
mąkę ziemniaczaną i potwierdzam: sernik JEST puszysty. Nawet bardzo. Nawet aż tak, że są w nim pęcherzyki powietrza :) Kruche ciasto po dodaniu zimnego
masła da fajny, miękki spód. Upieczonego sernika nie wyjmujcie od razu z formy, ale pozostawcie go w niej około pół godziny, wtedy nie opadnie.I to by były chyba wszystkie dobre rady na temat serników, jakie mi przychodzą do głowy :) Nic, tylko życzyć smacznego. I Wesołych Świąt! Z Krakowa oczywiśc ie :)
Składniki:ciasto: 30 dag
mąki, 10 łyżek
cukru, 8 łyżek niezbyt twardego
masła, 2
jajka, 4 łyżeczki
proszku do pieczenia, szczypta
solimasa serowa: 75 dag
sera twarogowego trzykrotnie zmielonego, 25 dag
cukru, 4
białka i 4
żółtka, 2 łyżki
mąki ziemniaczanej, 20 dag
rodzynek, 3 łyżki smażonej
skórki pomarańczowej, 3 łyżki kwaśnej
śmietany 18%lukier: 30 dag
cukru,
sok z cytrynyPrzepis:1. Przygotuj ciasto:
jajka utrzyj z
cukrem, dodaj połowę
mąki,
sól,
proszek do pieczenia i dalej ucieraj na gładką masę. Schłodzone
masło posiekaj z pozostałą
mąką, dodaj do masy jajecznej, wymieszaj i wyrób ciasto. 2 / 3 ciasta użyj do wyłożenia dna i
boków blachy do pieczenia, pozostały kawałek włóż do lodówki.2. Przygotuj masę:
zmielony ser przełóż do naprawdę dużej miski.
Białka ubij na pianę. Do
sera wlej
śmietanę i ucierając, dodawaj:
cukier,
żółtka,
cukier waniliowy i
mąkę ziemniaczaną. Gdy masa będzie gładka, wyłóż na wierzch pianę z
białek rodzynki,
skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszaj wszystko
łopatką. Masę wyłóż na ciasto.3. Z pozostałego ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóż z nich na
masie kratkę. Piecz godzinę – godzinę piętnaście w temperaturze 190 o C.4. Przygotuj
lukier. Do miski wsyp
cukier puder i wyciśnij do niego
sok z cytryny. Nie od razu z całej, tylko powolutku, po trochę i ciągle mieszaj, żeby zobaczyć, czy konsystencja jest taka jak ma być - lejąca, bez grudek, łatwa do wylania na ciasto, ale też nie taka jak
woda albo
mleko. Nie ma być w każdym razie za gęsta.