ßßß Cookit - przepis na Sernik krakowski

Sernik krakowski

nazwa

Wykonanie

Jeśli pierniko-sernik nie przypadł Wam do gustu, polecam coś bardziej klasycznego, a mianowicie tradycyjny sernik krakowski z kratką :-)
Składniki: na ciasto:
25 dag mąki
10 dag cukru pudru
125 g masła
1 jajko
1 op. cukru waniliowego na masę serową:
1 kg tłustego lub półtłustego twarogu dwukrotnie zmielonego
10 dag masła
8 jajek
25 dag cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru waniliowego
100 g rodzynków lub kandyzowanej skórki pomarańczowej na lukier:
1 biało
150 g cukru
kilka kropli soku z cytryny
oraz
1 żółtko do posmarowania pasków ciasta
Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto, zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i podpiec na złoty kolor. Pozostałą część ciasta włożyć z powrotem do lodówki.
Przygotować masę serową. Masło, 20 dag cukry i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku i części twarogu.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g cukru.
Pianę dodać do masy serowej, razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami, delikatnie wszystko wymieszać.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać.
Wyjąć pozostałe ciasto z lodówki, cienko rozwałkować i powycinać paski. Ułożyć z nich na serniku kratkę i posmarować je żółtkiem.
Piec około 1 godz. w temp. 170 st.C.
Po schłodzeniu ciasta (najlepiej przy otwartym piekarniku), przygotować lukier, ucierając cukier z białkiem. Do smaku dodać trochę soku z cytryny.
Posmarować lukrem sernik i ciasto gotowe :-)
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2015/12/Sernik-krakowski.html