ßßß

Jeśli pierniko-sernik nie przypadł Wam do gustu, polecam coś bardziej klasycznego, a mianowicie tradycyjny sernik krakowski z kratką :-)Składniki: na ciasto:25 dag mąki10 dag cukru pudru125 g masła1 jajko1 op. cukru waniliowego na masę serową:1 kg tłustego lub półtłustego twarogu dwukrotnie zmielonego10 dag masła8 jajek25 dag cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki cukru waniliowego100 g rodzynków lub kandyzowanej skórki pomarańczowej na lukier:1 biało150 g cukrukilka kropli soku z cytrynyoraz1 żółtko do posmarowania pasków ciastaWykonanie:Z podanych składników na ciasto, zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i podpiec na złoty kolor. Pozostałą część ciasta włożyć z powrotem do lodówki.Przygotować masę serową. Masło, 20 dag cukry i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku i części twarogu.Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g cukru.Pianę dodać do masy serowej, razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami, delikatnie wszystko wymieszać.Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać.Wyjąć pozostałe ciasto z lodówki, cienko rozwałkować i powycinać paski. Ułożyć z nich na serniku kratkę i posmarować je żółtkiem.Piec około 1 godz. w temp. 170 st.C.Po schłodzeniu ciasta (najlepiej przy otwartym piekarniku), przygotować lukier, ucierając cukier z białkiem. Do smaku dodać trochę soku z cytryny.Posmarować lukrem sernik i ciasto gotowe :-)Smacznego :-)