Wykonanie
Jeśli pierniko-sernik nie przypadł Wam do gustu, polecam coś bardziej klasycznego, a mianowicie tradycyjny sernik krakowski z kratką :-)Składniki: na ciasto:25 dag
mąki10 dag
cukru pudru125 g
masła1
jajko1 op.
cukru waniliowego na masę
serową:1 kg tłustego lub półtłustego
twarogu dwukrotnie zmielonego10 dag
masła8
jajek25 dag
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
cukru waniliowego100 g
rodzynków lub kandyzowanej
skórki pomarańczowej na
lukier:1 biało150 g
cukrukilka kropli
soku z cytrynyoraz1
żółtko do posmarowania pasków ciastaWykonanie:Z podanych składników na ciasto, zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i podpiec na złoty kolor. Pozostałą część ciasta włożyć z powrotem do lodówki.Przygotować masę
serową.
Masło, 20 dag
cukry i
cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym
żółtku i części
twarogu.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g
cukru.Pianę dodać do masy serowej, razem z
mąką ziemniaczaną i
rodzynkami, delikatnie wszystko wymieszać.Masę
serową wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać.Wyjąć pozostałe ciasto z lodówki, cienko rozwałkować i powycinać paski. Ułożyć z nich na serniku kratkę i posmarować je
żółtkiem.Piec około 1 godz. w temp. 170 st.C.Po schłodzeniu ciasta (najlepiej przy otwartym piekarniku), przygotować
lukier, ucierając
cukier z
białkiem. Do smaku dodać trochę
soku z cytryny.Posmarować lukrem sernik i ciasto gotowe :-)Smacznego :-)