ßßß Cookit - przepis na Biszkopt idealny

Biszkopt idealny

nazwa

Wykonanie

Przez ile to ja przepisów nie przebrnęłam.
Ile było nerwicy, ile złości to tylko ja wiem.
Wreszcie mam przepis idealny, na biszkopt idealny :)
Nie dodaję octu, mąki ziemniaczanej ani proszku do pieczenia.
Co trzeba?
6 jajek
180 g cukru
150 g mąki
szczypta soli
Co i jak?
Białka odzielamy od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli dość długo na najwyższych obrotach, aż do powstania sztywnej piany.
Stopniowo dodajemy żółtka i cukier, nie przerywając ubijania. Dosypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą lub po prostu wyłożoną papierem do pieczenia- kto co woli.
Termoobieg na 160' i polecam najniższy poziom w piekarniku. Piec ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Studzić w piekarniku.
Smacznego!
Źródło:http://megs-88.blogspot.com/2015/03/biszkopt-idealny.html