Wykonanie

Nad upieczeniem tej tarty wisiało jakieś fatum … piekłyśmy ją z moją córką,a właściwie nie piekłyśmy przez 3 dni. Najpierw dzieci wybierały z mojej prywatnej książki kucharskiej tartę, która by im odpowiadała, a wierzcie mi – dokonać tego wyboru nie było łatwo. Moja dziatwa pod względem kulinarnym jest bardzo wymagająca i powiedziałabym wybredna.Po wielu godzinach wnikliwych wyborów tarty dzieci zdecydowały, że ma to być
tarta słona. Jakiś sukces osiągnięty został i przyznam, że bardzo mnie zaskoczyły wyborem, a właściwie wskazaniem, że
tarta nie ma być słodka. Po kolejnych kilku godzinach uzgodniono, że
tarta ma być z
serem serowa z
pomidorami. Tutaj mnie nie zaskoczyły bo na okrągło mój synek zapieka
ser w pizzy, grzankach, tostach i zjada go na kanapkach z
ketchupem. Wybór takiej tarty był dla mnie kolejną wariacją
sera z
ketchupem – niczym więcej :-)Niestety, pierwszego dnia moja ukochana pierworodna córka w ostatniej chwili przypomniała sobie – a właściwie oświeciło ją, że będzie miała przegląd instalacji gazowej – więc nie może przyjść do nas i nie odbędzie się rodzinne pieczenie tarty.Drugiego dnia zadzwoniła, że wymieniać będą jej liczniki na
wodę :-) Gdyby nie fakt, że to właśnie ona była sprawczynią całego zamieszania z pieczeniem tarty – pomyślałabym, że nie ma ochoty na taką zabawę. Bardzo to dziwnie, trochę śmiesznie to wyglądało -sami przyznacie.W końcu pod wieczór udało się nam zabrać do wspólnego pieczenia tarty, babskich rozmów, których bardzo mi brakuje odkąd wyprowadziła się na własne śmieci.
Tarta się udała. Chłopcy mlaskali z zachwytu. Przez chwilę było jak za dawnych dobrych czasów.

Co będzie potrzebne:Na ciasto:200 g
margaryny1,5 szklanki
mąki (250 g)1
jajko1 łyżka
śmietanyszczypta
soliNa nadzienie:250 g
sera typu
Feta100 g tartego
żółtego sera typu Gouda1/2 krążka
sera typu
Camembert50g
serka pleśniowego typu Lazur1/2 posiekanej
papryki czerwonej1/2 posiekanej
papryki żółtej lub zielonej1 ząbek
czosnkuświeże
zioła (
bazylia,
tymianek)250 g
pomidorków koktajlowych2
jajkaziarna
fasoli do obciążenia tarty1 łyżka
margaryny lub
oliwyJak wykonać: Do miski wsypać
mąkę, szczyptę
soli, dodać tłuszcz i
jajko.Wszystko wymieszać mikserem a następnie szybko zagnieć. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść dodać łyżkę
śmietany.Formę do tarty o średnicy 26cm wysmarować tłuszczem i obsypać
mąką.Ciasto rozwałkować i wylepić formę nakłuwając widelcem ciasto.Formę z
ciastem wstawić na 10 - 15 minut do zamrażarki.Po wyjęciu z lodówki na cieście położyć kawałek pergaminu i wysypać na niego ziarna
fasoli (które obciążą piekące się ciasto).Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 15 - 20 minut w 200st.C.W międzyczasie
czosnek posiekać i razem z
papryką przesmażyć na łyżce rozpuszczonej
margaryny lub
oliwy.
Zioła posiekać.
Ser feta zmiksować z
jajami, dodać przesmażoną
paprykę,
zioła i tarty
ser, rozdrobniony
ser typu Lazur oraz pokrojony w kosteczkę
Camembert.Całość wymieszać.Jeśli ciasto wystarczająco się podpiekło – należy ostrożnie wyjąć je z piekarnika, z formy usunąć
fasolę i pergamin.Na ciasto wyłożyć masę
serową i wyrównać powierzchnię.W ten sposób
tarta jest prawie gotowa do włożenia do piekarnika. Wystarczy powkładać jeszcze umyte
pomidorki i tarte można włożyć do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut . Piec w temperaturze 180 stopni C

Inspiracją do upieczenia takiej właśnie tarty był film zobaczony w Internecie jakiś czas temu.

Pozostaje mi tylko zachęcić Was do wypróbowania przepisu i
potem delektowania się tartą. Nie lubię się chwalić ale jest naprawdę smaczna :-)