ßßß Cookit - przepis na Podobno grecka ... czyli tarta serowa z pomidorami i ziołami

Podobno grecka ... czyli tarta serowa z pomidorami i ziołami

nazwa

Wykonanie

Nad upieczeniem tej tarty wisiało jakieś fatum … piekłyśmy ją z moją córką,
a właściwie nie piekłyśmy przez 3 dni. Najpierw dzieci wybierały z mojej prywatnej książki kucharskiej tartę, która by im odpowiadała, a wierzcie mi – dokonać tego wyboru nie było łatwo. Moja dziatwa pod względem kulinarnym jest bardzo wymagająca i powiedziałabym wybredna.
Po wielu godzinach wnikliwych wyborów tarty dzieci zdecydowały, że ma to być tarta słona. Jakiś sukces osiągnięty został i przyznam, że bardzo mnie zaskoczyły wyborem, a właściwie wskazaniem, że tarta nie ma być słodka. Po kolejnych kilku godzinach uzgodniono, że tarta ma być z serem serowa z pomidorami. Tutaj mnie nie zaskoczyły bo na okrągło mój synek zapieka ser w pizzy, grzankach, tostach i zjada go na kanapkach z ketchupem. Wybór takiej tarty był dla mnie kolejną wariacją sera z ketchupem – niczym więcej :-)
Niestety, pierwszego dnia moja ukochana pierworodna córka w ostatniej chwili przypomniała sobie – a właściwie oświeciło ją, że będzie miała przegląd instalacji gazowej – więc nie może przyjść do nas i nie odbędzie się rodzinne pieczenie tarty.
Drugiego dnia zadzwoniła, że wymieniać będą jej liczniki na wodę :-) Gdyby nie fakt, że to właśnie ona była sprawczynią całego zamieszania z pieczeniem tarty – pomyślałabym, że nie ma ochoty na taką zabawę. Bardzo to dziwnie, trochę śmiesznie to wyglądało -sami przyznacie.
W końcu pod wieczór udało się nam zabrać do wspólnego pieczenia tarty, babskich rozmów, których bardzo mi brakuje odkąd wyprowadziła się na własne śmieci.
Tarta się udała. Chłopcy mlaskali z zachwytu. Przez chwilę było jak za dawnych dobrych czasów.
Co będzie potrzebne:
Na ciasto:
200 g margaryny
1,5 szklanki mąki (250 g)
1 jajko
1 łyżka śmietany
szczypta soli
Na nadzienie:
250 g sera typu Feta
100 g tartego żółtego sera typu Gouda
1/2 krążka sera typu Camembert
50g serka pleśniowego typu Lazur
1/2 posiekanej papryki czerwonej
1/2 posiekanej papryki żółtej lub zielonej
1 ząbek czosnku
świeże zioła (bazylia, tymianek)
250 g pomidorków koktajlowych
2 jajka
ziarna fasoli do obciążenia tarty
1 łyżka margaryny lub oliwy
Jak wykonać: Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, dodać tłuszcz i jajko.
Wszystko wymieszać mikserem a następnie szybko zagnieć. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść dodać łyżkę śmietany.
Formę do tarty o średnicy 26cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.
Ciasto rozwałkować i wylepić formę nakłuwając widelcem ciasto.
Formę z ciastem wstawić na 10 - 15 minut do zamrażarki.
Po wyjęciu z lodówki na cieście położyć kawałek pergaminu i wysypać na niego ziarna fasoli (które obciążą piekące się ciasto).
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 15 - 20 minut w 200st.C.
W międzyczasie czosnek posiekać i razem z papryką przesmażyć na łyżce rozpuszczonej margaryny lub oliwy. Zioła posiekać.
Ser feta zmiksować z jajami, dodać przesmażoną paprykę, zioła i tarty ser, rozdrobniony ser typu Lazur oraz pokrojony w kosteczkę Camembert.
Całość wymieszać.
Jeśli ciasto wystarczająco się podpiekło – należy ostrożnie wyjąć je z piekarnika, z formy usunąć fasolę i pergamin.
Na ciasto wyłożyć masę serową i wyrównać powierzchnię.
W ten sposób tarta jest prawie gotowa do włożenia do piekarnika. Wystarczy powkładać jeszcze umyte pomidorki i tarte można włożyć do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut . Piec w temperaturze 180 stopni C
Inspiracją do upieczenia takiej właśnie tarty był film zobaczony w Internecie jakiś czas temu.
Pozostaje mi tylko zachęcić Was do wypróbowania przepisu i potem delektowania się tartą. Nie lubię się chwalić ale jest naprawdę smaczna :-)
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2014/02/podobno-grecka-czyli-tarta-serowa-z.html