Wykonanie
12 lipca 2015

Przepyszne pulpeciki z
karkówki nadziewane
ryżem,
zielonym groszkiem,
marchewką i
serem mozzarella. Tradycyjną panierkę zastąpiłam mielonym
sezamem. Całość zapiekłam w piekarniku z
ziołami. Kotleciki serwowałam z przepysznym, bardzo aromatycznym
sosem pomidorowo-
miętowym.Smacznie, zdrowo i bardzo pożywnie.
MIĘSNE PULPECIKI NADZIEWANE
RYŻEM PEŁNOZIARNISTYMSkładniki (4 porcje):pulpeciki500 g
karkówki1
jajko2 woreczki
ryżukilka kulek
sera mozzarella (mini)1/2 szklanki świeżego
zielonego groszku2
marchewki1
cebula1 łyżka posiekanego świeżego
tymiankuświeżo mielony
czarny pieprzsól2 gałązki
szałwii2 gałązki
miętypanierka3/4 szklanki
sezamu białego1/2 łyżeczki
soli2
jajkapieprzsos pomidorowo-
miętowy8
pomidorów3 ząbki
czosnku50 ml
oliwy5 gałązek
mięty świeżej
sól morskapieprz czarnyKarkówkę myjemy dokładnie pod bieżącą
wodą, osuszamy i mielimy (tarcza o bardzo drobnych oczkach). Dodajemy do niej
jajko, szczyptę
soli oraz szczyptę
pieprzu. Łączymy składniki.Przygotowujemy nadzienie.
Torebki ryżu wkładamy do gotującej się
wody. Dodajemy szczyptę
soli.
Ryż gotujemy pod przykryciem 10 minut. Następnie wyjmujemy go, odsączamy i wysypujemy z woreczka.
Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na złoto na
oliwie.Wyłuskane ziarna
groszku dodajemy do wrzącej
wody. Gotujemy bez przykrycia do czasu, aż
groszek zacznie mięknąć (około 5 minut), a następnie odlewamy
wodę.Łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy farsz do smaku
solą i
pieprzem oraz świeżym
tymiankiem. Mieszamy.Formujemy pulpety.
Mięso mielone rozkładamy na folii spożywczej. Wykładamy kulkę
mozzarelli, łyżkę
ryżowego farszu i ponownie
mięso. Folię zwijamy w sakiewkę i skręcamy ją, by wszystkie składniki się skleiły.Przygotowujemy panierkę.Ziarna
sezamu mielimy razem z
solą na miałki proszek.
Jajka roztrzepujemy razem z
pieprzem.
Mięsne kulki zanurzamy najpierw w
jajku, a następnie w
sezamie. Pulpeciki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy do niego 3 łyżki
oliwy i
zioła (
miętę,
szałwię). Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 30 minut.W tym czasie przygotowujemy
sos pomidorowo-
miętowy.
Pomidory myjemy, nacinamy i zalewamy wrzątkiem. Ściągamy z nich skórkę, usuwamy gniazda nasienne, a czysty miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz posiekane w drobną kosteczkę ząbki
czosnku. Chwilę je smażymy. Dolewamy
pomidory. Całość dusimy do czasu, aż warzywa zaczną się rozgotowywać. Sos możemy dodatkowo rozetrzeć blenderem - będzie jeszcze bardziej aksamitny. Do tak przygotowanego przecieru dodajemy całe gałązki
mięty,
sól oraz
pieprz. Mieszamy i prażymy warzywa około 15 minut na małym ogniu, by smaki się połączyły. Gałązki
mięty wyławiamy.Pulpeciki podajemy z sosem.



Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.