Wykonanie

Proste danie, może być też dodatkiem do wielu potraw.Użyłam
młodych patisonów o miękkiej skórce - zjadamy ją razem z farszem.Polecam też wersję zapiekaną w
sosie pomidorowym,może kiedyś mi się uda ją zamieścić.Robi się tak samo, jedynie przygotowujemy sos z
ziołami i wylewamy na dno naczynia, w którym zapiekamy
patisony. Stają się mięciutkie i rozpływają w ustach!Wróciłam na chwilę do
oliwy z oliwek, lubię ją używać do potraw latem,ma bardziej zdecydowany smak.Zimą wolę używać innych
olejów (lniany,rzepakowy), pewnie się to czymś tłumaczy,nie wiem, ja jak zwykle słucham swojego żołądka :)

2-3 średnie
patissony o miękkiej skórce2 średnie
pomidory1
marchewka pokrojona w słupki1
cebula pokrojona w piórka2 ząbki
czosnku150g
zielonego groszku (nie z puszki)
ser mozzarella na wierzch
natka pietruszki posiekana
sól,
pieprzoliwa z oliwekparę listków świeżej
bazylii (może być też
tymianek)
Patisony przekrawamy na połówki, jeśli wolimy więcej farszu, to wykrawamy u góry czapeczkę, którą też zapiekamy. Wrzucamy je do dobrze osolonej
wody i gotujemy ok. 10 minut, nie dopuszczając jednak do wrzenia.Sprawdzamy widelcem, kiedy da się wbić, są już dobre.Studzimy, wykrawamy środek (jeśli są duże pestki, pozbywamy się ich, małe mogą być) który możemy dorzucić do farszu.Siekamy
cebulę i
czosnek,
marchewkę kroimy na słupki,
pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.Szklimy
cebulę z
czosnkiem, dodajemy
marchewkę i środek z
patisonów. Doprawiamy. Chwilę dusimy ok. 5 minut. Dorzucamy
groszek i
zioła.Dno naczynia skrapiamy
oliwą, układamy połówki
patisona, układamy farsz, a na wierzch dajemy
ser i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 30 minut.

Przed zapiekaniem...