ßßß Cookit - przepis na Patisony faszerowane warzywami

Patisony faszerowane warzywami

nazwa

Wykonanie

Proste danie, może być też dodatkiem do wielu potraw.
Użyłam młodych patisonów o miękkiej skórce - zjadamy ją razem z farszem.
Polecam też wersję zapiekaną w sosie pomidorowym,
może kiedyś mi się uda ją zamieścić.
Robi się tak samo, jedynie przygotowujemy sos z ziołami i wylewamy na dno naczynia, w którym zapiekamy patisony. Stają się mięciutkie i rozpływają w ustach!
Wróciłam na chwilę do oliwy z oliwek, lubię ją używać do potraw latem,
ma bardziej zdecydowany smak.
Zimą wolę używać innych olejów (lniany,rzepakowy), pewnie się to czymś tłumaczy,nie wiem, ja jak zwykle słucham swojego żołądka :)
2-3 średnie patissony o miękkiej skórce
2 średnie pomidory
1 marchewka pokrojona w słupki
1 cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku
150g zielonego groszku (nie z puszki)
ser mozzarella na wierzch
natka pietruszki posiekana
sól, pieprz
oliwa z oliwek
parę listków świeżej bazylii (może być też tymianek)
Patisony przekrawamy na połówki, jeśli wolimy więcej farszu, to wykrawamy u góry czapeczkę, którą też zapiekamy. Wrzucamy je do dobrze osolonej wody i gotujemy ok. 10 minut, nie dopuszczając jednak do wrzenia.
Sprawdzamy widelcem, kiedy da się wbić, są już dobre.
Studzimy, wykrawamy środek (jeśli są duże pestki, pozbywamy się ich, małe mogą być) który możemy dorzucić do farszu.
Siekamy cebulę i czosnek, marchewkę kroimy na słupki, pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.
Szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy marchewkę i środek z patisonów. Doprawiamy. Chwilę dusimy ok. 5 minut. Dorzucamy groszek i zioła.
Dno naczynia skrapiamy oliwą, układamy połówki patisona, układamy farsz, a na wierzch dajemy ser i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 30 minut.
Przed zapiekaniem...
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/08/patisony-faszerowane-warzywami.html