Wykonanie
Uwielbiam takie eksperymenty. To ciasto z
kaszy jest obłędne: delikatne w smaku, zwarte, z wierzchu chrupiące. Stanowi idealną bazę dla tego dania. Do tego bardzo aromatyczna
ryba, kwaśne
pomidorki koktajlowe i gotowana, słodko-słona
zielona fasolka szparagowa. Charakteru całemu daniu dodaje intensywny w smaku
ser pleśniowy.
Tarta idealna na obiad we dwoje przy kieliszku
wytrawnego wina.Składniki:2 woreczki
kaszy kuskus2
jajka2
żółtka400 g
łososia świeżego2 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku1 łyżka posiekanego
koperku300 g
fasolki szparagowej zielonej12
pomidorków koktajlowych
niebieski ser pleśniowy1 kulka
mozzarelli1 łyżka posiekanej świeżej
szałwii1 łyżki posiekanej świeżej
bazylii1 łyżka posiekanego świeżego
tymianku3 łyżki
śmietany 30%pieprz i
sól do smaku
Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Gdy
kasza ostygnie dodajemy do niej
żółtka,
jajka, szczyptę
soli i świeżo zmielony
czarny pieprz. Całość zarabiamy energicznie.Formę na tartę smarujemy delikatnie
oliwą. Wykładamy ją
kaszą.
Kuskus dociskamy dość mocno do dna i brzegów foremki.
Łososia płuczemy i osuszamy dokładnie.
Rybę przenosimy do miski. Dodajemy do niej 2 łyżki
oliwy,
koperek, posiekane drobno ząbki
czosnku, szczyptę
soli i
pieprzu. Całość odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie wyznaczonego czasu
rybę grillujemy 3 minuty z każdej strony. Następnie dzielimy ją na kilka kawałków.
Fasolkę szparagową obieramy i oczyszczamy. Wrzucamy ją do 1 litra zimnej
wody. Dodajemy 1 łyżeczkę
cukru i 1/2 łyżeczki
soli. Zagotowujemy całość. Od momentu, kiedy zawrze
woda, gotujemy
fasolkę około 10 minut - musi być miękka, ale dalej sprężysta.
Fasolkę przecedzamy przez sito. Przepłukujemy ją zimną
wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.Na spód z
kaszy wykładamy
fasolkę szparagową, kawałki
sera pleśniowego, pokrojoną
rybę i
pomidorki koktajlowe.
Mozzarellę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mieszamy ją ze
śmietaną,
solą,
pieprzem,
szałwią,
tymiankiem i
bazylią. Mieszanką zalewamy ułożone warzywa i
rybę. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut.