ßßß Cookit - przepis na ZIOŁOWA TARTA Z KASZY KUSKUS Z FASOLKĄ I ŁOSOSIEM

ZIOŁOWA TARTA Z KASZY KUSKUS Z FASOLKĄ I ŁOSOSIEM

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam takie eksperymenty. To ciasto z kaszy jest obłędne: delikatne w smaku, zwarte, z wierzchu chrupiące. Stanowi idealną bazę dla tego dania. Do tego bardzo aromatyczna ryba, kwaśne pomidorki koktajlowe i gotowana, słodko-słona zielona fasolka szparagowa. Charakteru całemu daniu dodaje intensywny w smaku ser pleśniowy. Tarta idealna na obiad we dwoje przy kieliszku wytrawnego wina.
Składniki:
2 woreczki kaszy kuskus
2 jajka
2 żółtka
400 g łososia świeżego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
300 g fasolki szparagowej zielonej
12 pomidorków koktajlowych
niebieski ser pleśniowy
1 kulka mozzarelli
1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
1 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
3 łyżki śmietany 30%
pieprz i sól do smaku
Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Gdy kasza ostygnie dodajemy do niej żółtka, jajka, szczyptę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Całość zarabiamy energicznie.
Formę na tartę smarujemy delikatnie oliwą. Wykładamy ją kaszą. Kuskus dociskamy dość mocno do dna i brzegów foremki.
Łososia płuczemy i osuszamy dokładnie. Rybę przenosimy do miski. Dodajemy do niej 2 łyżki oliwy, koperek, posiekane drobno ząbki czosnku, szczyptę soli i pieprzu. Całość odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie wyznaczonego czasu rybę grillujemy 3 minuty z każdej strony. Następnie dzielimy ją na kilka kawałków.
Fasolkę szparagową obieramy i oczyszczamy. Wrzucamy ją do 1 litra zimnej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki soli. Zagotowujemy całość. Od momentu, kiedy zawrze woda, gotujemy fasolkę około 10 minut - musi być miękka, ale dalej sprężysta.
Fasolkę przecedzamy przez sito. Przepłukujemy ją zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
Na spód z kaszy wykładamy fasolkę szparagową, kawałki sera pleśniowego, pokrojoną rybę i pomidorki koktajlowe. Mozzarellę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mieszamy ją ze śmietaną, solą, pieprzem, szałwią, tymiankiem i bazylią. Mieszanką zalewamy ułożone warzywa i rybę. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/06/zioowa-tarta-z-kaszy-kuskus-z-fasolka-i.html