ßßß Cookit - przepis na MÓJ KEKS ANGIELSKI

MÓJ KEKS ANGIELSKI

nazwa

Wykonanie

17 kwietnia 2015
Przepyszne ciasto wypełnione najróżniejszymi bakaliami nasączonymi rumem. Delikatne i puszyste jak najlepszy biszkopt. Przepis musiałam nieco zmodyfikować, aby każdy z domowników znalazł w tym keksie coś dla siebie. Udało mi się nawet przekonać do rodzynek moją siostrę i Ł, którzy szczerze tych bakalii nienawidzą (wiem, to chwyt poniżej pasa, ale tylko czekoladą mogłam ich przekupić). Jeśli chcecie, możecie to ciasto nieco odchudzić rezygnując z polewy i groszków czekoladowych.
MÓJ KEKS ANGIELSKI
Składniki:
ciasto
200 g masła
2 łyżki cukru
4 jajka
300 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
bakalie
10 moreli suszonych
10 śliwek suszonych
5 fig suszonych
1/4 szklanki rodzynek sułtanek
1/4 szklanki rodzynek koryntek
1/4 szklanki żurawiny suszonej
1 łyżka kandyzowanych skórek cytrusowych
kilka wiśni kandyzowanych
2 łyżki groszków czekoladowych
ponadto
1/2 szklanki rumu
100 g czekolady gorzkiej
1/4 szklanki śmietany kremówki
skórka pomarańczowa do dekoracji
Dzień wcześniej rodzynki i żurawinę zalewamy rumem. Odstawiamy je w chłodne miejsce na całą noc.
Następnego dnia przygotowujemy ciasto.
Masło (o temperaturze pokojowej) rozcieramy z cukrem na kremowy puch. Stopniowo wbijamy jajka, ciągle masę mieszając. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlewamy ekstrakt waniliowy. Mieszamy ciasto delikatnie, ale energicznie.
Morele, śliwki i figi kroimy w drobną kostkę. Wszystkie bakalie (również te nasączone rumem), skórkę z cytrusów, kandyzowane wiśnie i groszki czekoladowe dodajemy do ciasta. Ponownie łączymy składniki.
Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy keksa 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Przygotowujemy polewę czekoladową.
Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej śmietanę kremówkę. Mieszamy.
Gotowe ciasto polewamy dokładnie musem czekoladowym. Dekorujemy keksa wedle uznania. Odstawiamy go na godzinę w chłodne miejsce, by polewa zastygła.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/04/moj-keks-angielski.html