ßßß
Składniki:około 30 sztuk mini babeczek lub około 12 większych babeczekBabeczki:110 g masła200 g ciemnego cukru muscovado1 duże jajko½ łyżeczki ekstraktu waniliowego50 g ciemnej czekolady100 g mąki pszennej½ łyżeczki sody oczyszczonej125 ml wrzątku60 g orzechów włoskichKrem:175 g gorzkiej czekolady75 g mlecznej czekolady200 ml śmietany kremówki½ łyżeczki ekstraktu waniliowegogroszki do dekoracjiWykonanie:Babeczki: Masło ucieramy z cukrem łyżką lub mikserem, następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. Starannie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Stopioną i lekko przestudzoną czekoladę wlewamy do masy z masła. Składniki łączymy ze sobą łyżką – nie musimy długo mieszać. Delikatnie dosypujemy mąkę wymieszaną z sodą, łyżka za łyżką na przemian z wrzątkiem, aż ciasto będzie gładkie i niemal płynne. Orzechy rozdrabniamy na mniejsze cząstki i dodajemy do ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciastem napełniamy formę do mini babeczek lub babeczek i pieczemy odpowiednio 20-25 minut (najlepiej po 20 minutach wyjąć jedną mini babeczkę i sprawdzić) lub 30 minut.Krem: Czekoladę dzielimy na kawałki i podgrzewamy ze śmietaną oraz wanilią w rondelku, aż się stopi. Całość mieszamy trzepaczką w celu dokładnego połączenia składników. Gotowym kremem smarujemy ostudzone babeczki. Dekorujemy groszkami i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.Smacznego!
Był to lekko zmodyfikowany przepis Nigelli z „Jak być domową boginą”.Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)