ßßß Cookit - przepis na Mocno czekoladowy sernik na spodzie brownie

Mocno czekoladowy sernik na spodzie brownie

nazwa

Wykonanie

Sernik ten nie należy do tych delikatnych, raczej zwartych i ciężkich, natomiast jest idealnie wilgotny i spód brownie powoduje, że nie jest typowym sernikiem świątecznym. Polecam !
Składniki na spód brownie:
115 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka drobnego cukru
2 jajka, w temperaturze pokojowej
kilka kropel ekstraktu waniliowego
115 g mąki pszennej
Masa serowa:
750 g sera twarogowego na serniki
3 jajka
2 białka
1 szklanka śmietany kremówki 30%
1 szklanka drobnego cukru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Polewa czekoladowa:
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
40 g masła
Przygotowanie brownie:
Do małej miski wrzucić masło, dodać czekoladę i rozpuszczać w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Odłożyć do lekkiego przestudzenia. Jajka (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i ponownie zmiksować. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę czekoladową, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika. W trakcie pieczenia spodu przygotować masę serową.
Przygotowanie masy serowej:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce utrzeć ser twarogowy z jajkami i białkami, dodać cukier, dalej ucierając. Wlać śmietanę kremówkę, ekstrakt i zmiksować tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na upieczony spód brownie (może być ciepły). Przygotowana masa będzie bardzo rzadka, ale nie należy się tym przejmować, w piekarniku stężeje. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130ºC i piec około 1,5 godziny, bez termoobiegu, do momentu, gdy powierzchnia sernika będzie ścięta. Wyjąć, przełożyć na kratkę, wystudzić. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny lub najlepiej przez całą noc.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Czekolady i masło umieścić metalowej miseczce i roztopić w kąpieli wodnej mieszając od czasu do czasu. Kiedy składniki się połączą, zdjąć miseczkę znad pary, od razu polać zimny sernik (polewa szybciej zastygnie na zimnym serniku).
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/mocno-czekoladowy-sernik-na-spodzie-brownie/9223372036854775807