Wykonanie
Sernik ten nie należy do tych delikatnych, raczej zwartych i ciężkich, natomiast jest idealnie wilgotny i spód brownie powoduje, że nie jest typowym sernikiem świątecznym. Polecam !Składniki na spód brownie:115 g
masła100 g
gorzkiej czekolady1 szklanka drobnego
cukru2
jajka, w temperaturze pokojowejkilka kropel ekstraktu
waniliowego115 g
mąki pszennejMasa serowa:750 g
sera twarogowego na serniki3
jajka2
białka1 szklanka
śmietany kremówki 30%1 szklanka drobnego
cukrukilka kropel ekstraktu
waniliowegoPolewa czekoladowa:50 g
czekolady mlecznej50 g
czekolady gorzkiej40 g
masłaPrzygotowanie brownie:Do małej miski wrzucić
masło, dodać
czekoladę i rozpuszczać w kąpieli
wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos
czekoladowy. Odłożyć do lekkiego przestudzenia.
Jajka (w całości) ubić z
cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną
czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą
mąkę i ponownie zmiksować. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę
czekoladową, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika. W trakcie pieczenia
spodu przygotować masę
serową.Przygotowanie masy serowej:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce utrzeć
ser twarogowy z
jajkami i
białkami, dodać
cukier, dalej ucierając. Wlać
śmietanę kremówkę, ekstrakt i zmiksować tylko do połączenia składników. Masę
serową wylać na upieczony spód brownie (może być ciepły). Przygotowana masa będzie bardzo rzadka, ale nie należy się tym przejmować, w piekarniku stężeje. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130ºC i piec około 1,5 godziny, bez termoobiegu, do momentu, gdy powierzchnia sernika będzie ścięta. Wyjąć, przełożyć na kratkę, wystudzić. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny lub najlepiej przez całą noc.Przygotowanie
polewy czekoladowej:
Czekolady i
masło umieścić metalowej miseczce i roztopić w kąpieli
wodnej mieszając od czasu do czasu. Kiedy składniki się połączą, zdjąć miseczkę znad pary, od razu polać zimny sernik (polewa szybciej zastygnie na zimnym serniku).