Wykonanie

to ciasto dla miłośników serników,
czekolady,ciast ciężkich,wilgotnych i lekko zakalcowatych :)Składniki na ciasto brownies:115 g
masła lub dobrej
margaryny100 g
gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki1 szkl.
cukru2 duże
jajka1 łyżeczka
cukru waniliowego lub ekstraktu
waniliowego115 g
mąki pszennejWłączyć piekarnik na 180 st.C.
Masło rozpuścić w niewielkim garnuszku, dodać połamaną
czekoladę i mieszać do momentu, aż się rozpuści. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Jajka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Nadal miksując powoli wlewać
czekoladową masę (może być ciepła) aż do połączenia. Dodać przesianą
mąkę i zmiksować.Ciasto wylać do tortownicy o wym. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piec przez 25-30 minut.Składniki na masę
serową:750 g
sera twarogowego, mielonego3
jajka2
białka1 szkl.
śmietanki kremówki 30%1 szkl.
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego lub ekstraktu
waniliowego100 g
czekolady posiekanej lub drobinek
czekoladowychSer utrzeć z
jajkami i
białkami, dodać
cukier i zmiksować. Dalej ucierając wlać
śmietankę kremówkę,
cukier waniliowy i zmiksować tylko do połączenia składników. Wsypać posiekaną
czekoladę i wymieszać.Masę
serową wylać na podpieczony spód brownies (może być ciepły), wyrównać i piec w kąpieli
wodnej* w piekarniku nagrzanym do 130 st.C przez 1,5-2 godz, aż wierzch będzie ścięty. Wystudzić i schłodzić w lodówce przynajmniej 3 godz. a najlepiej całą noc.
Polewa czekoladowa:100 g
czekolady gorzkiej, połamanej na kawałki50 g
masła1 łyżka
śmietankiCzekoladę,
masło i
śmietankę rozpuścić w kąpieli
wodnej (nad parą), mieszając od czasu do czasu aż składniki się połączą. Polać zimny sernik.* pieczenie serników w kąpieli
wodnej polega na ustawieniu poziom niżej żaroodpornego naczynia z wrzącą
wodą. Dzięki niższej temperaturze, wydłużonemu pieczeniu i większej wilgotności sernik jest równy i nie pęka.** z połowy składników można upiec sernik w tortownicy 18 cm.