ßßß
Sernik mocno czekoladowy - do jego przygotowania będziecie potrzebować aż 350 g czekolady! Dominuje smak czekolady i wanilii. Pieczony jest na grubym spodzie z brownies, który w zasadzie można wykorzystać do każdego sernika. Do waniliowej masy serowej dodałam chocolate chips i wszystko pokryłam czekoladową polewą. Sernik nie jest delikatny, raczej zwarty, choć w dużej mierze będzie to zależeć od użytego przez Was rodzaju sera. Polecam!Składniki na spód brownies:115 g masła100 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki1 szklanka drobnego cukru do wypieków2 duże jajka, w temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu z wanilii115 g mąki pszennejDo niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.Jajka (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika.Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.Masa serowa:750 g sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie3 jajka2 białka1 szklanka śmietany kremówki 30%1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 szklanka drobinek czekoladowych (chocolate chips), gorzkich lub mlecznych (około 150 g)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć ser z jajkami i białkami; dodawać cukier, dalej ucierając. Wlać śmietanę kremówkę, pastę waniliową lub ekstrakt z wanilii. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Wsypać drobinki czekoladowe i lekko wymieszać.Masę serową wylać na upieczony spód brownies (może być ciepły). Wyrównać.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130ºC i piec około 1,5 godziny, bez termoobiegu, w kąpieli wodnej**, do momentu, gdy powierzchnia sernika będzie ścięta (dotykając sernik patyczkiem).* Wyjąć, przełożyć na kratkę, wystudzić. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny lub najlepiej przez całą noc.Polewa czekoladowa:50 g czekolady mlecznej, połamanej na drobne kawałki50 g czekolady gorzkiej, połamanej na drobne kawałki40 g masłaCzekolady i masło umieścić w szklanej lub metalowej miseczce i roztopić w kąpieli wodnej (nad parą), mieszając od czasu do czasu. Kiedy składniki się połączą, zdjąć miseczkę znad pary, od razu polać zimny sernik (polewa szybciej zastygnie na zimnym serniku).* nowa metoda pieczenia serników polecana przez Dana Leparda; sernik pieczemy w niższej temperaturze, dłużej, dzięki temu serniki nie pękają. Warto wypróbować!** sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrzSmacznego :-).