Wykonanie

Sernik mocno
czekoladowy - do jego przygotowania będziecie potrzebować aż 350 g
czekolady! Dominuje smak
czekolady i
wanilii. Pieczony jest na grubym spodzie z brownies, który w zasadzie można wykorzystać do każdego sernika. Do waniliowej masy serowej dodałam chocolate
chips i wszystko
pokryłam czekoladową polewą. Sernik nie jest delikatny, raczej zwarty, choć w dużej mierze będzie to zależeć od użytego przez Was rodzaju
sera. Polecam!Składniki na spód brownies:115 g
masła100 g
gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki1 szklanka drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka, w temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii115 g
mąki pszennejDo niewielkiego garnuszka włożyć
masło, dodać
czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos
czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.
Jajka (w całości) ubić z
cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną
czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą
mąkę i zmiksować.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika.Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę
serową.Masa serowa:750 g
sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie3
jajka2
białka1 szklanka
śmietany kremówki 30%1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 szklanka drobinek
czekoladowych (chocolate
chips), gorzkich lub
mlecznych (około 150 g)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć
ser z
jajkami i
białkami; dodawać
cukier, dalej ucierając. Wlać
śmietanę kremówkę, pastę
waniliową lub ekstrakt z
wanilii. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Wsypać drobinki
czekoladowe i lekko wymieszać.Masę
serową wylać na upieczony spód brownies (może być ciepły). Wyrównać.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130ºC i piec około 1,5 godziny, bez termoobiegu, w kąpieli
wodnej**, do momentu, gdy powierzchnia sernika będzie ścięta (dotykając sernik patyczkiem).* Wyjąć, przełożyć na kratkę, wystudzić. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny lub najlepiej przez całą noc.
Polewa czekoladowa:50 g
czekolady mlecznej, połamanej na drobne kawałki50 g
czekolady gorzkiej, połamanej na drobne kawałki40 g
masłaCzekolady i
masło umieścić w szklanej lub metalowej miseczce i roztopić w kąpieli
wodnej (nad parą), mieszając od czasu do czasu. Kiedy składniki się połączą, zdjąć miseczkę znad pary, od razu polać zimny sernik (polewa szybciej zastygnie na zimnym serniku).* nowa metoda pieczenia serników polecana przez Dana Leparda; sernik pieczemy w niższej temperaturze, dłużej, dzięki temu serniki nie pękają. Warto wypróbować!** sernik pieczemy w kąpieli
wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą
wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli
wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrzSmacznego :-).