ßßß Cookit - przepis na Sernik z drobinkami czekolady na spodzie brownies

Sernik z drobinkami czekolady na spodzie brownies

nazwa

Wykonanie

Sernik mocno czekoladowy - do jego przygotowania będziecie potrzebować aż 350 g czekolady! Dominuje smak czekolady i wanilii. Pieczony jest na grubym spodzie z brownies, który w zasadzie można wykorzystać do każdego sernika. Do waniliowej masy serowej dodałam chocolate chips i wszystko pokryłam czekoladową polewą. Sernik nie jest delikatny, raczej zwarty, choć w dużej mierze będzie to zależeć od użytego przez Was rodzaju sera. Polecam!
Składniki na spód brownies:
115 g masła
100 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
115 g mąki pszennej
Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.
Jajka (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika.
Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.
Masa serowa:
750 g sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3 jajka
2 białka
1 szklanka śmietany kremówki 30%
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka drobinek czekoladowych (chocolate chips), gorzkich lub mlecznych (około 150 g)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera utrzeć ser z jajkami i białkami; dodawać cukier, dalej ucierając. Wlać śmietanę kremówkę, pastę waniliową lub ekstrakt z wanilii. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Wsypać drobinki czekoladowe i lekko wymieszać.
Masę serową wylać na upieczony spód brownies (może być ciepły). Wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130ºC i piec około 1,5 godziny, bez termoobiegu, w kąpieli wodnej**, do momentu, gdy powierzchnia sernika będzie ścięta (dotykając sernik patyczkiem).* Wyjąć, przełożyć na kratkę, wystudzić. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny lub najlepiej przez całą noc.
Polewa czekoladowa:
50 g czekolady mlecznej, połamanej na drobne kawałki
50 g czekolady gorzkiej, połamanej na drobne kawałki
40 g masła
Czekolady i masło umieścić w szklanej lub metalowej miseczce i roztopić w kąpieli wodnej (nad parą), mieszając od czasu do czasu. Kiedy składniki się połączą, zdjąć miseczkę znad pary, od razu polać zimny sernik (polewa szybciej zastygnie na zimnym serniku).
* nowa metoda pieczenia serników polecana przez Dana Leparda; sernik pieczemy w niższej temperaturze, dłużej, dzięki temu serniki nie pękają. Warto wypróbować!
** sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-drobinkami-czekolady-na-spodzie-brownies