ßßß
Niech nikogo nie zwiedzie to skromne ciasto. Niepozorna forma skrywa bogate wnętrze. Ciasto jest wilgotne i pełne kawałków mlecznej czekolady i chrupiących orzechów. Idealny walentynkowy deser - skrywa w sobie naturalne afrodyzjaki; czekoladę i awokado.Składniki (na formę o średnicy 20cm)-1 szklanka mąki pszennej-1 łyżeczka sody-3 łyżki masła-1 łyżka ekstraktu waniliowego-100g gorzkiej czekolady-100g mlecznej czekolady-1 szklanka orzechów włoskich-1 bardzo dojrzałe awokado-2 jajka-1/4 szklanki mleka-3/4 szklanki ciemnego cukru muscavado-cukier puder do oprószeniaMasło rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie. Następnie dodajemy mleko i cukier i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy posiekaną gorzką czekoladę i odstawiamy na 5 minut. Kiedy czekolada zmięknie, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Mleczną czekoladę i orzechy siekamy na grube kawałki. Mąkę przesiewamy z sodą. Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i rozgniatamy widelcem na miazgę, dodajemy do masła. Masę maślaną ubijamy mikserem. Cały czas miksując dodajemy jajka, jedno po drugim. Dodajemy ekstrakt i wsypujemy mąkę. Porządnie miksujemy. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy i czekoladę i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-45 minut (lub do suchego patyczka). Z formy wyjmujemy po całkowitym wystygnięciu.
Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!