Wykonanie

Niech nikogo nie zwiedzie to skromne ciasto. Niepozorna forma skrywa bogate wnętrze. Ciasto jest wilgotne i pełne kawałków
mlecznej czekolady i chrupiących
orzechów. Idealny walentynkowy deser - skrywa w sobie naturalne afrodyzjaki;
czekoladę i
awokado.Składniki (na formę o średnicy 20cm)-1 szklanka
mąki pszennej-1 łyżeczka
sody-3 łyżki
masła-1 łyżka ekstraktu
waniliowego-100g
gorzkiej czekolady-100g
mlecznej czekolady-1 szklanka
orzechów włoskich-1 bardzo dojrzałe
awokado-2
jajka-1/4 szklanki
mleka-3/4 szklanki ciemnego
cukru muscavado-
cukier puder do oprószenia
Masło rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie. Następnie dodajemy
mleko i
cukier i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy posiekaną
gorzką czekoladę i odstawiamy na 5 minut. Kiedy
czekolada zmięknie, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Mleczną czekoladę i
orzechy siekamy na grube kawałki.
Mąkę przesiewamy z
sodą.
Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i rozgniatamy widelcem na miazgę, dodajemy do
masła. Masę
maślaną ubijamy mikserem. Cały czas miksując dodajemy
jajka, jedno po drugim. Dodajemy ekstrakt i wsypujemy
mąkę. Porządnie miksujemy. Na koniec wsypujemy posiekane
orzechy i
czekoladę i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-45 minut (lub do suchego patyczka). Z formy wyjmujemy po całkowitym wystygnięciu.

Przed podaniem możemy oprószyć
cukrem pudrem.

Smacznego!