ßßß Cookit - przepis na Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

nazwa

Wykonanie

"Easter is meant to be a symbol of hope, renewal, and new life."
Janine di Giovanni
Nigdy jakąś specjalną fanką babek nie byłam, dopóki nie upiekłam swojej pierwszej: pełnej bakalii, wilgotnej, kakaowej... nie będę jej tu zachwalać, zostawiam Was z przepisem, a sama biegnę ukroić kawałek do herbaty;) Oryginalny przepis (Aga - dziękuję;) wzbogaciłam o bakalie oraz polewę czekoladową. Dodaję do akcji "Wielkanocne Smaki - edycja IV" (Mirabelka) oraz "Babki i babeczki" (Bożena).
Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
3 łyżki kakao
Bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, kandyzowany ananas, suszone śliwki)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Masło topimy i zostawiamy do ostygnięcia.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min, następnie odcedzamy.
Śliwki kroimy.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy mąki oraz proszek do pieczenia, mieszamy.
Wlewamy masło, dodajemy bakalie i raz jeszcze wszystko dokładnie mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy połowę masy.
Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, mieszamy.
Wylewamy ciemne ciasto na jasne i delikatnie mieszamy oba patyczkiem.
Pieczemy ok. 60 min w 160 st.C.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto, gdy ostygnie.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2014/04/babka-marmurkowa.html