ßßß
Składniki:4 jajka1/2 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 kostki masła3 łyżki kakaoBakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, kandyzowany ananas, suszone śliwki)1/2 tabliczki gorzkiej czekoladyMasło topimy i zostawiamy do ostygnięcia.Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min, następnie odcedzamy.Śliwki kroimy.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy mąki oraz proszek do pieczenia, mieszamy.Wlewamy masło, dodajemy bakalie i raz jeszcze wszystko dokładnie mieszamy.Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy połowę masy.Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, mieszamy.Wylewamy ciemne ciasto na jasne i delikatnie mieszamy oba patyczkiem.Pieczemy ok. 60 min w 160 st.C.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto, gdy ostygnie.Smacznego!