Wykonanie
"Easter is meant to be a symbol of hope, renewal, and new life."Janine di GiovanniNigdy jakąś specjalną fanką babek nie byłam, dopóki nie upiekłam swojej pierwszej: pełnej
bakalii, wilgotnej,
kakaowej... nie
będę jej tu zachwalać, zostawiam Was z przepisem, a sama biegnę ukroić kawałek do
herbaty;) Oryginalny przepis (Aga - dziękuję;) wzbogaciłam o
bakalie oraz
polewę czekoladową. Dodaję do akcji "Wielkanocne Smaki - edycja IV" (Mirabelka) oraz "Babki i babeczki" (Bożena).

Składniki:4
jajka1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 kostki
masła3 łyżki
kakaoBakalie (
rodzynki,
skórka pomarańczowa, kandyzowany
ananas,
suszone śliwki)1/2 tabliczki
gorzkiej czekoladyMasło topimy i zostawiamy do ostygnięcia.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min, następnie odcedzamy.
Śliwki kroimy.
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę.Dodajemy
mąki oraz
proszek do pieczenia, mieszamy.Wlewamy
masło, dodajemy
bakalie i raz jeszcze wszystko dokładnie mieszamy.Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy połowę masy.Do pozostałego ciasta dodajemy
kakao, mieszamy.Wylewamy ciemne ciasto na jasne i delikatnie mieszamy oba patyczkiem.Pieczemy ok. 60 min w 160 st.C.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej i polewamy ciasto, gdy ostygnie.Smacznego!