Wykonanie

Jeden z najlepszych keksów, jaki piekłam i piszę to bez kokieterii. Mięciutki, mocno
rumowy, absolutnie fantastyczny, z lekko kruchą skórką. Łatwy do przygotowania, jak ciasto ucierane. Na wzór angielskiego ciasta świątecznego, ale pozbawione swojej ciężkości, nie przeładowane
bakaliami. Pierre Herme poleca ciasto nasączyć
rumem po upieczeniu, posmarować
galaretką i ozdobić
owocami kandyzowanymi. Pominęłam to, nie tracąc nic z uroku i wspaniałości ciasta. Nie będziecie zawiedzeni!Składniki:100 g sułtanek75 g koryntek150 ml ciemnego
rumu210 g
masła150 g drobnego
cukru do wypieków4
jajka300 g
mąki pszennej15 g
proszku do pieczenia (odrobinę mniej niż 1 łyżka)65 g
suszonych moreli, posiekanych65 g suszonych
śliwek, posiekanych125 g kandyzowanych
melonów, posiekanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wieczór wcześniej sułtanki i koryntki włożyć do miseczki i zalać 150 ml
rumu.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć na później.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając (miksując) po każdym dodaniu, do połączenia się składników.Do utartej masy dodać
mąkę z proszkiem, wymieszać, do połączenia. Wmieszać posiekane
bakalie, namoczone
rodzynki i sułtanki oraz pozostały
rum z miseczki.Ciasto przełożyć do formy keksówki o długości 28 cm, wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą lub
mąką pszenną. Wyrównać.Piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175ºC i piec kolejne 35 - 40 minut (lub dłużej) do tzw. suchego patyczka.*
Śliwki suszone i kandyzowane
melony zastąpiłam kandyzowanymi
ananasami i
papają; możecie użyć swoich ulubionych kandyzowanych lub
suszonych owoców.Smacznego :-).

Źródło inspiracji - Pierre Hermé 'Desery'.