Wykonanie
Dziś nadrabiam trochę zaległości i prezentuje ciasto pochłonięte w Święta Wielkanocne - Keks. Keks pasuje w zasadzie na każdą okazję: święta, wizyta rodziny, ploty z koleżanką, piknik z przyjaciółmi. Ciasto ma tylu samych zwolenników, co przeciwników - ja kiedyś go nie znosiłam, a dziś chętnie pogryzam ;-)KEKS300 g
mąki pszennej150 g
masła200 g
cukru4
jaja1 łyżka
proszku do pieczenia40 g
bakalii1 kieliszek
rumuRodzynki namaczamy w
rumie, a pozostałe
bakalie drobno kroimy i oprószamy
mąką. Z
białek ubijamy sztywną pianę.
Masło ucieramy z
żółtkami i
cukrem, dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dorzucamy
bakalie - mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.Ciasto wykładamy do formy wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 -70 minut.SMACZNEGO :-)