ßßß Cookit - przepis na KARKÓWKA Z GRILLA

KARKÓWKA Z GRILLA

nazwa

Wykonanie

24 lipca 2014
Mogłabym tak żyć cały czas! Od rana do późnego popołudnia plażowanie (ten szum morza i prażące słonko...mniam), a wieczorem świeża, smażona rybka albo grill i zimne piwko!
KARKÓWKA Z GRILLA
Składniki (2 duże porcje):
4 płaty karkówki
marynata
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 łyżka musztardy rosyjskiej
2 łyżki miodu wielokwiatowego
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki ziaren jałowca
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki soli
Mięso marynujemy dzień wcześniej.
Przygotowujemy marynatę.
Wszystkie przyprawy rozcieramy w moździerzu (można wykorzystać gotową mieszankę przypraw do karkówki dostępną w sklepie). Dodajemy do nich musztardę, miód, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i olej. Łączymy składniki.
Karkówkę kroimy na płaty o grubości 1,5 - 2 cm. Wybieramy mięso, które jest nieco przerośnięte (tłuszczyk się wytopi i nada mięsu niezastąpiony smak), ale nie tłuste (otrzymamy jeden wielki, twardy i nieapetyczny kawał karkówki). Następnie mięsko nakłuwamy w kilku miejscach specjalnym nakłuwaczem lub widelcem. Przenosimy płaty do miski, zalewamy marynatą i obtaczamy je równomiernie. Następnie naczynie owijamy szczelnie folią i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia grillujemy mięso.
Jeśli robimy to na dużym ogniu, to smażymy karkówkę 4-6 minut z każdej strony, jeśli na małym - 10 minut z każdej strony.
Gotowe mięso podajemy z ulubionymi dodatkami (ogórki małosolne, tzatziki, ketchup, musztarda, surówka z kapusty i marchewki). Do tego obowiązkowo zimne piwo!
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/07/karkowka-z-grilla.html