Wykonanie
24 lipca 2014
Mogłabym tak żyć cały czas! Od rana do późnego popołudnia plażowanie (ten szum morza i prażące słonko...mniam), a wieczorem świeża, smażona
rybka albo grill i zimne
piwko!
KARKÓWKA Z GRILLASkładniki (2 duże porcje):4 płaty
karkówkimarynata2 przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku1 łyżka
musztardy rosyjskiej2 łyżki
miodu wielokwiatowego3 łyżki
oleju rzepakowego1/2 łyżeczki
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
papryki ostrej1/2 łyżeczki
majeranku1/2 łyżeczki ziaren
gorczycy1/2 łyżeczki ziaren jałowca1/2 łyżeczki nasion
kolendry1/4 łyżeczki
pieprzu1/4 łyżeczki
soliMięso marynujemy dzień wcześniej.Przygotowujemy marynatę.Wszystkie
przyprawy rozcieramy w moździerzu (można wykorzystać gotową
mieszankę przypraw do
karkówki dostępną w sklepie). Dodajemy do nich
musztardę,
miód, przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku i
olej. Łączymy składniki.
Karkówkę kroimy na płaty o grubości 1,5 - 2 cm. Wybieramy
mięso, które jest nieco przerośnięte (tłuszczyk się wytopi i nada
mięsu niezastąpiony smak), ale nie tłuste (otrzymamy jeden wielki, twardy i nieapetyczny kawał
karkówki). Następnie
mięsko nakłuwamy w kilku miejscach specjalnym nakłuwaczem lub widelcem. Przenosimy płaty do miski, zalewamy marynatą i obtaczamy je równomiernie. Następnie naczynie owijamy szczelnie folią i odstawiamy do lodówki na całą noc.Następnego dnia grillujemy
mięso.Jeśli robimy to na dużym ogniu, to smażymy
karkówkę 4-6 minut z każdej strony, jeśli na małym - 10 minut z każdej strony.Gotowe
mięso podajemy z ulubionymi dodatkami (
ogórki małosolne, tzatziki,
ketchup,
musztarda, surówka z
kapusty i
marchewki). Do tego obowiązkowo zimne
piwo!
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.