ßßß Cookit - przepis na CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz ciasto marchewkowe jadłam z 10 lat temu u mojej przyjaciółki Uli. Przyznam szczerze, że wtedy połączenie marchewki z czekoladą wydało mi się dość ekscentryczne. Na szczęście mądrzejemy z wiekiem ;-)
Składniki:
ciasto
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
5 goździków
szczypta soli
1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub innego o neutralnym smaku i zapachu np. arachidowego)
3 całe jajka
1 szklanka zmielonych orzechów (u mnie nerkowca)
2 duże marchewki
masa budyniowa
2 budynie śmietankowe
750 ml mleka
200 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
Najpierw przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Z 750 ml zimnego mleka odlewamy 1/2 szklanki, wsypujemy do niej zawartość 2 opakowań i dobrze roztrzepujemy. Pozostałe mleko gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek ciągle mieszając. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
Przed przygotowaniem budyniu najlepiej przepłukać garnek wodą- nie powinien się przypalić.
Po zrobieniu budyń odstawiamy, by wystygł (powinien ściąć się całkowicie i zmienić kolor na jajeczny).
Następnie masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały puszysty krem. Dodajemy stopniowo budyń. Miksujemy całość. Gotowy krem odstawiamy do lodówki.
Pieczemy ciasto.
W dużej misce łączymy przesianą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz wcześniej roztarte w moździerzu przyprawy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z olejem.
Orzechy mielimy dość drobno, ale nie na jednolity proszek (fajnie natrafić w cieście na większy kawałek orzeszka). Marchewki obieramy i ścieramy na tarce (drobne oczka)- potrzebujemy szklankę startej marchewki. Łączymy wszystkie składniki w misce z jajkami i olejem.
Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy do niej ciasto. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180*C (grzanie góra-dół) przez 40 minut (jeśli wierzch zbyt mocno się przypieka owijamy ciasto folią aluminiową). Gdy ciacho jest gotowe odstawiamy je do wystudzenia. Po około 20 minutach kroimy je wzdłuż na 2 płaty. Przekładamy ciasto kremem budyniowym. Dekorujemy wierzch i brzegi wedle uznania. Ja stworzyłam pajęczynkę .
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/10/ciasto-marchewkowe.html