Wykonanie
Dziś kolejny wpis w ramach akcji " warzywa w słodyczach ". Użyłam najpopularniejszego warzywa dodawanego do słodkich wypieków, czyli
marchewki. Muffiny są bardzo smaczne, trzeba tylko uważać żeby je dobrze dopiec, inaczej mogą być lekko zakalcowate. Przepis pochodzi z książki "Muffinki" wydawnictwa Świat książki.60 dag
masła1 duże
jabłko2 średnie
marchewki180 g
mąki pszennej100 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sodysól2
jaja50 ml
mleka3 łyżki
wiórków kokosowychWykonanie
Masło rozpuścić.
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Marchewki obrać. Zetrzeć
marchewkę na tarce o średnich oczkach,
jabłko na tarce o dużych oczkach.
Mąkę wymieszać z proszkiem,
sodą, szczyptą
soli,
cukrem,
cukrem waniliowym,
cynamonem.
Jaja wymieszać z płynnym, ostudzonym
masłem,
mlekiem. Obie masy połączyć, tak aby wszystkie składniki były wilgotne. Dodać
jabłko,
marchewkę, wiórki. Wymieszać.Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec 25-30 minut w 180°C. Można przyozdobić lukrem i wiórkami, aczkolwiek wg mnie same w sobie już są dość słodkie.

Smacznego!