Wykonanie
Ciasto
marchewkowe to tradycyjny wypiek
rodem ze Szwajcarii. Piekłam kiedyś to ciasto, lecz zgubiłam przepis... Ukazał mi się na Facebooku na TEJ stronie. Wyglądało bardzo zachęcająco, minęło kilka dni, zabrałam się więc za pieczenie! Trochę je zmodyfikowałam, dodałam mniej
cukru, dla mnie ilość którą przedstawię niżej w zupełności wystarcza. Wy możecie dodać ilość podaną w przepisie z którego korzystałam.Przepis miał być wczoraj, lecz wybrałam się do Przyjaciół, a w (tutaj przesiadka) Katowicach trwał w najlepsze Tour De Pologne, więc autobusy nie jechały w cale, lub ze sporym opóźnieniem.W końcu wybrała się po Nas (mnie i moją córkę) Przyjaciółka, dzięki której, w ogóle wiedziałam jak się poruszać i dojechać do upragnionego celu. Jazda z przygodami... peleton kolarzy przejeżdżający oglądałyśmy i...nagle leci bidon... biegniemy..mamy! pamiątkę z 70 TDPDojechałyśmy z uśmiechem na twarzy, lecz zmęczone wędrowaniem pomiędzy przystankami, i wyszukiwaniem autobusu który jedzie.Dzień pełen wrażeń, na powrót zdecydowałam się dopiero na następny dzień (tutaj spory wysiłek włożył M)Nie chciałam powtórki z południa, a wczoraj.... leniuchowanie było.. stąd przepis trafia dzisiaj na Blog;)

Składniki:4
marchewki średniej wielkości2 szklanki
mąki pszennej1 i 1/4 szklanki
cukru (w oryginalnym przepisie
mowa jest o 1 i 1/2 szklanki)5
jajek1/2 łyżeczki
cynamonugoździki (pominęłam)1 łyżeczka
sody (użyłam
proszku do pieczenia)1 szczypta
solitłuszcz do wysmarowania blachy
bułka tarta lub
orzechy do obsypania blachy
cukier puder do obsypania lub zrobienia lukru (jak wolicie)

Wykonanie:Umytą i obraną
marchewkę ścieramy na tarce (drobne oczka - wiórki), przekładamy do miskiDodajemy
żółtka,
cukier,
cynamon,
mąkę,
proszek do pieczenia, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli,Połowę od razu przekładamy do
marchewki - mieszamy, następnie ciągle mieszając dodajemy pozostałą pianę.Smarujemy blachę* tłuszczem i obsypujemy
bułką tartą lub zmielonymi
orzechami,Przelewamy ciasto do wysmarowanej wcześniej blachyPieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku prze około 35-40 minut.Ostudzone ciasto dekorujemy
cukrem pudrem lub polewą.* blacha o średnicy 22cm