ßßß
przepis znaleziony u Asi z moimi małymi zmianami2 szklanki mąki pszennej4 jaja1,5 szklanki cukru (optymalnie brązowy)2 ubite szklanki startej drobno marchwi175 gram stopionego, schłodzonego masła0,5 łyżeczki sody2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 płaskie łyżki cukru waniliowego4 płaskie łyżeczki cynamonu0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskichpolewa:100 gram topionego serka śmietankowego (dałam Tylżycki Sertop)100 gram miękkiego masła1 szklanka cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego3 garście grubo posiekanych orzechów włoskich do dekoracjiCałe jaja ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, marchew, cukier waniliowy, masło, cynamon, zmiksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy, wsypać orzechy, wymieszać łyżką.Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x30. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 50 - 55 minut.Ciasto wyjąć z piekarnika ( po odczekaniu powiedzmy 30 minut przy uchylonych drzwiczkach) i lekko przestudzić.Masło i serek rozpuścić podgrzewając, jednak starać się nie dopuścić do zagotowania, następnie lekko schłodzić, dobrze utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, polać jeszcze ciepłe (lecz nie gorące) ciasto. Posypać orzechami włoskimi, schłodzić w lodówce.