ßßß Cookit - przepis na ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Wg mnie to jedno z najlepszych marchewkowych ciast, z jakimi miałam do czynienia, oprócz jednego, które wkrótce pokaże na blogu.
Wracając do ciacha, jest oczywiście bardzo wilgotne, cynamon, wg mnie idealnie komponuje się z całością, a polewa? Jest wyjątkowa :)))) i pyszna !
przepis znaleziony u Asi z moimi małymi zmianami
2 szklanki mąki pszennej
4 jaja
1,5 szklanki cukru (optymalnie brązowy)
2 ubite szklanki startej drobno marchwi
175 gram stopionego, schłodzonego masła
0,5 łyżeczki sody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki cukru waniliowego
4 płaskie łyżeczki cynamonu
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
polewa:
100 gram topionego serka śmietankowego (dałam Tylżycki Sertop)
100 gram miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 garście grubo posiekanych orzechów włoskich do dekoracji
Całe jaja ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, marchew, cukier waniliowy, masło, cynamon, zmiksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy, wsypać orzechy, wymieszać łyżką.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x30. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 50 - 55 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika ( po odczekaniu powiedzmy 30 minut przy uchylonych drzwiczkach) i lekko przestudzić.
Masło i serek rozpuścić podgrzewając, jednak starać się nie dopuścić do zagotowania, następnie lekko schłodzić, dobrze utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, polać jeszcze ciepłe (lecz nie gorące) ciasto. Posypać orzechami włoskimi, schłodzić w lodówce.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/ciasto-marchewkowe.html