Wykonanie
Wg mnie to jedno z najlepszych
marchewkowych ciast, z jakimi miałam do czynienia, oprócz jednego, które wkrótce pokaże na blogu.Wracając do ciacha, jest oczywiście bardzo wilgotne,
cynamon, wg mnie idealnie komponuje się z całością, a polewa? Jest wyjątkowa :)))) i pyszna !

przepis znaleziony u Asi z moimi małymi zmianami2 szklanki
mąki pszennej4
jaja1,5 szklanki
cukru (optymalnie brązowy)2 ubite szklanki startej drobno
marchwi175 gram stopionego, schłodzonego
masła0,5 łyżeczki
sody2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 płaskie łyżki
cukru waniliowego4 płaskie łyżeczki
cynamonu0,5 szklanki posiekanych
orzechów włoskichpolewa:100 gram
topionego serka śmietankowego (dałam Tylżycki Sertop)100 gram miękkiego
masła1 szklanka
cukru pudru2 łyżeczki
cukru waniliowego3 garście grubo posiekanych
orzechów włoskich do dekoracjiCałe
jaja ubić z
cukrem na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo
mąkę wymieszaną z proszkiem i
sodą,
marchew,
cukier waniliowy,
masło,
cynamon, zmiksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy, wsypać
orzechy, wymieszać łyżką.Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x30. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 50 - 55 minut.Ciasto wyjąć z piekarnika ( po odczekaniu powiedzmy 30 minut przy uchylonych drzwiczkach) i lekko przestudzić.
Masło i
serek rozpuścić podgrzewając, jednak starać się nie dopuścić do zagotowania, następnie lekko schłodzić, dobrze utrzeć z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, polać jeszcze ciepłe (lecz nie gorące) ciasto. Posypać
orzechami włoskimi, schłodzić w lodówce.