Wykonanie

Pierwszy raz ciasta
marchewkowego miałam okazję spróbować na imprezie urodzinowej u przyjaciółki :) Oczywiście poprosiłam o przepis i od tamtej
pory ciasto to stało się naszym domowym przysmakiem :) Wilgotne, aromatyczne, z
czekoladową polewą ... czy może być coś lepszego na chandrę :)Składniki:

4
jajka,2 szklanki
mąki pszennej,1 szklanka
oleju rzepakowego,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżeczki
sody,1 szklanka
cukru,2 łyżeczki
cynamonu,4 duże
marchewki (ok. 0,5 kg),1 szklanka
orzechów włoskich (łuskanych).Polewa:100 g
śmietanki,100 g
gorzkiej czekolady.
Śmietankę podgrzewamy - musi być gorąca. Zdejmujemy ją z palnika, wrzucamy połamaną
czekoladę i odstawiamy na ok. 3 minuty, a następnie mieszamy, aż składniki się połączą. Lekko przestudzoną polewamy ciasto.
Jaja,
mąkę,
olej,
cukier,
proszek do pieczenia,
cynamon,
sodę miksujemy robotem przez kilka minut. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach
marchew oraz posiekane
orzechy i mieszamy ręcznie. Przekładamy do formy o 30 cm x 20 cm (ja użyłam ciut większej) i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 1 godzinę. Ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.
