Wykonanie
Czy zdarzyło się Wam zaglądać do plecaków waszych pociech i wyciągać nietknięte kanapki czy
owoce, które zapakowaliście im do szkoły na drugie śniadanie? I znowu w głowie świta myśl, że syn czy córka zamiast zjeść coś zdrowego i pożywnego, wybrali kupne
słodycze wątpliwej jakości. Dziś przychodzę Wam z pomocą. Tymi pysznymi i puszystymi babeczkami nie wzgardzi żadne dziecko (przetestowałam ;) ) . Może na pierwszy rzut oka wyglądają trochę niepozornie (
bita śmietana czy inne kremy, które często wieńczą wierzch muffinek nie wchodzą tutaj w grę nie tylko ze względu na aspekt zdrowotny, ale również dlatego, że dzisiejsze słodkości robimy z myślą o zapakowaniu ich do szkoły), w środku kryją przyjemną niespodziankę- aksamitnie gładki
budyń, wprost rozpływający się w ustach. Babeczki możecie z powodzeniem zapakować do pojemników, a te do plecaków waszych pociech.
Daję Wam gwarancję, że po powrocie dzieci ze szkoły, nie będziecie
mieli czego wyjmować z przygotowanego rano lunch
boxu ;) . Co ważne babeczki są idealną przekąską dla osób na diecie bezglutenowej . Nie mają w sobie również
białego cukru. Dostarczają za to dużo witamin ukrytych w zastosowanych do ciasta i budyniu koktajlach
owocowych . Polecam!Składniki (12 babeczek)· 200 ml smoothie owocudo
mango pomarańcza (Marwit)· 1 szklanka
mąki ryżowej· 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej· 1/4 szklanka
mąki kukurydzianej· 1/2 szklanki
ksylitolu· 1/4 szklanki
oleju rzepakowego· 1
jajko· 1 łyżeczka
proszku do pieczenia· szczypta
soli· 1
nektarynkaNadzienie:· 200 ml smoothie owocudo
ananas banan (Marwit)· 1/2 szklanki
mleka ryżowego z
migdałami· 2 łyżki
mąki ziemniaczanej· 2 łyżki
miodu lub
ksylitolu·
żółtkoBudyń- Koktajl zagotowujemy z
ksylitolem.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z
żółtkiem w zimnym
mleku. Tak przygotowaną masę przelewamy do gotującego się koktajlu. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstego budyniu.
Budyń odstawiamy do ostygnięcia.Łączymy składniki suche-
mąkę ryżową i ziemniaczaną, szczyptę
soli,
ksylitol,
proszek do pieczenia. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre- koktajl
owocowy,
olej,
jajko. Składniki mokre dodajemy stopniowo do suchych cały czas mieszając. Musimy uzyskać jednolitą masę.
Nektarynkę kroimy w bardzo drobną kostkę.Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki wykładamy łyżeczkę ciasta. Następnie łyżeczkę budyniu.
Budyń przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Na wierzchu układamy kawałki
nektarynki. Babeczki pieczemy ok. 25 minut temp. 190 stopni. Smacznego!