ßßß Cookit - przepis na Jabłkowe racuszki z ryżu

Jabłkowe racuszki z ryżu

nazwa

Wykonanie

Najlepsze racuszki, placuszki jakie robiłam. Mięciutkie, słodkie, jabłkowe. Bardzo smaczne. Przepis ze starego wycinka z gazety wklejony w zeszyt mojej teściowej :)
Składniki :
3/4 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
2 jaja
3 małe jabłka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
szczypta soli
tłuszcz do smażenia ( u mnie olej rzepakowy )
Ryż gotujemy na mleku do miękkości aż się rozklei. Jeśli wchłonie całe mleko i się nie rozklei ale będzie miękki jak u mnie to po przestudzeniu ale jeszcze lekko ciepły miksujemy blenderem na gładką masę.
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, sól, żółtka i proszek dodajemy do masy ryżowej, mieszamy.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do ryżu, ponownie dobrze mieszamy. Białka lekko spieniamy najlepiej za pomocą rózgi lub miotełki i dokładamy do reszty delikatnie ale dokładnie mieszając łyżką lub szpatułką.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Za pomocą łyżki nakładamy placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Jablkowe-racuszki-z-ryzu.html