Wykonanie
Najlepsze racuszki, placuszki jakie robiłam. Mięciutkie, słodkie,
jabłkowe. Bardzo smaczne. Przepis ze starego wycinka z gazety wklejony w zeszyt mojej teściowej :)
Składniki :3/4 szklanki
ryżu2 szklanki
mleka2
jaja3 małe
jabłka1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
mąkiszczypta
solitłuszcz do smażenia ( u mnie
olej rzepakowy )
Ryż gotujemy na
mleku do miękkości aż się rozklei. Jeśli wchłonie całe
mleko i się nie rozklei ale będzie miękki jak u mnie to po przestudzeniu ale jeszcze lekko ciepły miksujemy blenderem na gładką masę.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Mąkę,
sól,
żółtka i proszek dodajemy do masy ryżowej, mieszamy.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do
ryżu, ponownie dobrze mieszamy.
Białka lekko spieniamy najlepiej za pomocą rózgi lub miotełki i dokładamy do reszty delikatnie ale dokładnie mieszając łyżką lub szpatułką.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Za pomocą łyżki nakładamy placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor.Smacznego :)