Wykonanie
Racuchy to mój sposób na "pozbycie się" miękkich
jabłek. Są idealne nie za słodkie i znikają w mgnieniu oka, my zjedliśmy racuchy smarując je
dżemem jagodowym :)
Składniki na około 20 racuszków:4
jabłka,1
jajko,1 łyżeczka
cukru waniliowego,1,5 szklanki
mleka,300 g
mąki,szczypta
soli,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżki
cukru,
olej rzepakowy do smażenia,
Z
mąki,
proszku do pieczenia,
jajka,
mleka i
cukrów oraz szczypty
soli utrzyj gładkie ciasto.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do ciasta i wymieszaj.Na rozgrzany
olej nakładaj łyżką ciasto i smaż racuchy na rumiano z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Polecam jeść smarowane
dżemem.
Smacznego :)