Racuchy lubi chyba każdy i umie zrobić każdy. Skusiłam się tym razem na trochę zdrowszą wersję, z mąki pszennej razowej i żytniej. Jeżeli ktoś jest miłośnikiem tradycyjnych racuchów to z tych samych proporcji może zrobić też zwykłe rachychy z mąki pszennej.Racuchy wychodzą delikatne i puszyste. Pycha :)Składniki na około 12 sztuk:1 szklanka mąki pszenno razowej½ szklanki mąki żytniej typ 7201 jajko1 szklanka mleka ( ew. trochę więcej)1 cukier waniliowy3 łyżki cukru2-3 jabłka1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliMąkę wymieszać z proszkiem. Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i mleko. Dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż takie na naleśniki.Jabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę.Dodać do ciasta i wymieszać.Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i smażyć racuchy na złoty kolor.Posypać cukrem pudrem.Smacznego!