Zapraszam na pyszne i zdrowe gofry na bazie mąki z ciecierzycy i mąki ryżowej. Całość posłodziłam cukrem brzozowym i zaserwowałam z pysznym naturalnie słodkim musem bananowym. Zdrowe małe co nieco- idealne na śniadanie, podwieczorek czy deser.Składniki:· 4 żółtka· 1 szklanka mąki z ciecierzycy BIO· 1 szklanka mąki ryżowej BIO· szczypta soli· 1/2 szklanki ksylitolu· łyżka ekstraktu z wanilii· 1/4 szklanki oleju rzepakowego· 1szklanka mlekaryżowego z migdałami BIO· 1 łyżeczka sodyMUS BANANNOWY :2 dojrzałe bananyłyżeczka dobrego kakaoŁączymy suche składniki- mąki, sól, sodę i ksylitol. W oddzielnej misce łączymy żółtka, mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto mieszamy miotełką, aby nie powstały grudki. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy po łyżce ciasta i pieczemy gofry. Podajemy z musem bananowym - banany rozdrabniamy widelcem na pastę, pod koniec dodając łyżeczkę kakao. Smacznego!