Wykonanie
Zapraszam na pyszny dwukolorowy placek z
truskawkami- idealny zdrowy deser dla alergików, osób, które muszą unikać glutenu czy zwykłego
cukru. Ciasto, choć na drożdżach, ma konsystencję zbliżoną bardziej do babki piaskowej niż
ciasta drożdżowego- wynika to z rodzaju użytej
mąki. Przygotujecie je błyskawicznie i zapewniam że pozytywnie zaskoczycie nim swoich gości. :)Składniki na ciasto (blacha 24 x 24 cm) :· 450 g
mąki jaglanej + 2 łyżki na zaczyn· 1 szklanka + 2 łyżki
mąki ziemniaczanej do jasnego ciasta· 3/4 szklanki
mleka ryżowego z
migdałami BIO· ¾ szklanki ksylitolu/ lub jeśli wolicie
cukru· ½ szklanki
oleju rzepakowego· 4 duże
żółtka· 14 g
drożdży suchych· łyżka ekstraktu
waniliowego· szczypta
soli· 2 łyżki
kakaoZaczyn -
drożdże ucieramy z łyżką
ksylitolu, zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy 2 łyżki
mąki. Gładką masę odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Żółtka ucieramy z pozostałym
ksylitolem, dodajemy zaczyn,
mąki, szczyptę
soli,
olej, ekstrakt
waniliowy i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy
kakao, do drugiej 2 łyżki
mąki ziemniaczanej i ponownie zagniatamy. Ciasta odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta jasnego i ciemnego formujemy naprzemiennie wałki i układamy je w blaszce- powinniśmy uformować 2 warstwy(poziomy) ciasta. Dzięki temu po upieczeniu i porcjowaniu ciasta uzyskamy ładne wzorki.Odstawiamy jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce.Ponadto:·
truskawki- ile zabierze formaNa cieście układamy pokrojone
truskawki. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, termoobieg ok.50 minut (do suchego patyczka) . Smacznego!