Wykonanie
Drożdżówki, czy też wielkopolsko-poznańskie szneki zawsze są przepyszne. Tym razem wersja z
czereśniami ;)
Potrzebne składniki:1 kg
mąki,4
zółtka,1
białko,szczypta
soli,3/4 szklanki
cukru,2
cukry waniliowe,3 łyżki
oleju ( ja użyłam
olej ryżowy ),2 szklanki
mleka,1/2 kostki tłuszczu,
czereśnie,10 dag
drożdżySposób wykonania:Wykonujemy
ciasto drożdżowe z przepisu podstawowego - klik .Bierzemy 2 łyżki ciasta, rozwałkowujemy.Zawijamy naokoło, jak muszlę
ślimaka.Smarujemy
białkiem.Kładziemy
czereśnie. Posypujemy kruszonką (tyle ile
cukru i tłuszczu tyle dajemy
mąki , w tym 1 łyżkę kartoflanki i wyrabiamy).Pieczemy ok. 15 min. w 200 st.Możemy polukrować lukrem królewskim - klikSmacznego !