Wykonanie
Ciasto drożdżowe wykorzystuję dość często w moich przepisach, dlatego też dodaję uniwersalny przepis, który
będę podlinkowywała w określonym daniu:)
Potrzebne składniki:1 kg
mąki,4
zółtka,1
białko,szczypta
soli,3/4 szklanki
cukru,2
cukry waniliowe,3 łyżki
oleju, 2 szklanki
mleka,1/2 kostki tłuszczu,10 dag
drożdżySposób wykonania:Do miski wbijamy 4
zółtka, jedno
białko. Dodajemy szczyptę
soli.Dodajemy 2
cukry waniliowe.Dorzucamy 3/4 szklanki
cukru.W 2 szklankach ciepłego
mleka rozpuszczamy kostkę
masła.Ucieramy
jajka z
cukrami.Dodajemy
mleko z tłuszczem, na przemian z 1 kg
mąki.Dolewamy 3 łyżki
oleju.Kruszymy 10 dag
drożdży, dodajemy trochę ciepłego
mleka i
mąki.Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Dodajemy do ciasta.Wyrabiamy, posypujemy
mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu.Czekamy aż podwoi swoją objętość i działamy dalej ;)Smacznego!