ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka marchewkowo-cynamonowe z egzotycznym budyniem - zdrowa słodycz dla każdego

Kruche ciasteczka marchewkowo-cynamonowe z egzotycznym budyniem - zdrowa słodycz dla każdego

nazwa

Wykonanie

Pyszne, mega kruche (dzięki mące ryżowej) ciasteczka na bazie marchewki z nutą cynamonu, do tego egzotycznie owocowy budyń, który rozpływa się, kiedy przepołowimy ciasteczko i przepis na idealny deser gotowy. Słodkością tą możemy ugościć osoby na diecie bezglutenowej oraz tych, którzy unikają białego cukru . Z łatwością zapakujecie je do pojemników i zabierzecie ze sobą na piknik czy jako słodką przekąskę podczas spacerów. Nie wzgardzą nimi również dzieciaki podczas przerwy w szkole. Polecam!
Ciasto:
· 150 g Marwitek - świeże marchewki firmy Marwit(1 opakowanie)
· 2 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
· 1/2 szklanki ksylitolu
· 1 żółtko
· 200 ml oleju kokosowego ( w temp. pokojowej)
· łyżeczka cynamonu
· 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
Nadzienie:
· 200 ml koktajlu owocudo ananas banan Marwit
· 1/2 szklanki mleka ryżowego
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 2 łyżki ksylitolu
· żółtko
Ciasto:
Marchewki gotujemy na parze- nie rozgotowujemy! Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę łączymy z ksylitolem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy olej kokosowy,żółtko i starte marchewki i wyrabiamy gładkie ciasto. Zostawiamy w lodówce do schłodzenia na co najmniej godzinę (można zrobić dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc, przed robieniem ciasteczek wyjąć 2 godziny wcześniej z lodówki).
B udyń - Koktajl zagotowujemy z ksylitolem. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z żółtkiem w zimnym mleku. Tak przygotowaną masę przelewamy do gotującego się koktajlu. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstego budyniu. Budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Z ciasta odrywamy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kciukiem robimy pośrodku ciasteczka dołeczek. Dołeczek wypełniamy budyniem. Postępujemy tak aż zużyjemy całe ciasto i budyń. Ciasteczka pieczemy ok. 45 minut temp. 160 stopni. Studzimy i zajadamy. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/09/kruche-ciasteczka-marchewkowo.html