Wykonanie
Pyszne, mega kruche (dzięki
mące ryżowej)
ciasteczka na bazie
marchewki z nutą
cynamonu, do tego egzotycznie
owocowy budyń, który rozpływa się, kiedy przepołowimy
ciasteczko i przepis na idealny deser gotowy. Słodkością tą możemy ugościć osoby na diecie bezglutenowej oraz tych, którzy unikają
białego cukru . Z łatwością zapakujecie je do pojemników i zabierzecie ze sobą na piknik czy jako słodką przekąskę podczas spacerów. Nie wzgardzą nimi również dzieciaki podczas przerwy w szkole. Polecam!Ciasto:· 150 g Marwitek - świeże
marchewki firmy Marwit(1 opakowanie)· 2 szklanki
mąki ryżowej pełnoziarnistej· 1/2 szklanki
ksylitolu· 1
żółtko· 200 ml
oleju kokosowego ( w temp. pokojowej)· łyżeczka
cynamonu· 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia· szczypta
soliNadzienie:· 200 ml koktajlu owocudo
ananas banan Marwit· 1/2 szklanki
mleka ryżowego· 2 łyżki
mąki ziemniaczanej· 2 łyżki
ksylitolu·
żółtkoCiasto:
Marchewki gotujemy na parze- nie rozgotowujemy! Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mąkę łączymy z
ksylitolem,
cynamonem,
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. Dodajemy
olej kokosowy,
żółtko i starte
marchewki i wyrabiamy gładkie ciasto. Zostawiamy w lodówce do schłodzenia na co najmniej godzinę (można zrobić dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc, przed robieniem
ciasteczek wyjąć 2 godziny wcześniej z lodówki).B
udyń - Koktajl zagotowujemy z
ksylitolem.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z
żółtkiem w zimnym
mleku. Tak przygotowaną masę przelewamy do gotującego się koktajlu. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstego budyniu.
Budyń odstawiamy do ostygnięcia.Z ciasta odrywamy kulki wielkości
orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kciukiem robimy pośrodku
ciasteczka dołeczek. Dołeczek wypełniamy
budyniem. Postępujemy tak aż zużyjemy całe ciasto i
budyń.
Ciasteczka pieczemy ok. 45 minut temp. 160 stopni. Studzimy i zajadamy. Smacznego!