Wykonanie
Dzisiaj mamy dla Was propozycję na nietypowe ciasto. Tego typu przepisy do tej
pory rzadko kiedy gościły na blogu, ale mam nadzieję, że z czasem to się zmieni. Chcemy Wam bowiem zaproponować
bananowe brownie. Co w nim nietypowego zapytacie? Ano fakt, że został upieczony bez
cukru, bez glutenu i bez laktozy ;) Po takim opisie tego ciasta na naszym facebooku padło pytanie, czy smak został? Śpiesznie donosimy, że został, jak najbardziej jest obecny i jest zdecydowanie obłędny! Niedowiarkom polecamy wypróbować przepis :)Przepis w nieco zmienionej formie pochodzi ze strony www.hpba.pl
Potrawa wolna od glutenuCzas przygotowania: 15 minut + czas pieczeniaIlość porcji: Mała keksówkaSkładniki:200g
mąki ryżowej100g
ksylitolu3
banany2 łyżki
kakao60g
oleju kokosowego50 ml
mleka roślinnego np.
sojowego1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soliBanany rozcieramy widelcem i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na około 40 minut. Podajemy samodzielnie lub z domowym
dżemem. Smacznego.