Wykonanie
Zapraszam na efektowne i przepyszne ciasto
czekoladowe, kryjące w swoim wnętrzu orzeźwiającą masę
pomarańczową. Całość zamyka kremowa masa na bazie okruszków upieczonego ciasta.Pychotka ;) .
Czekoladowy puszek z kremem
pomarańczowym i ciastową masąSkładniki:· szklanka
mąki krupczatki· szklanka
mąki ziemniaczanej· 1/2 szklanka
mąki pszennej· 3 łyżki dobrego
kakao· 1,5 szklanki
cukru· 1 szklanka
oleju· 5
jajek· łyżka
octu· 2 łyżeczki
proszku do pieczenia· łyżka ekstraktu
waniliowego· ziarnka z jednej
laski waniliiW misce łączymy
mąki,
cukier,
kakao i
proszek do pieczenia. Do sypkich składników dodajemy
jajka,
olej,
ocet, ekstrakt
waniliowy i ziarenka z
laski wanilii. Dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy do podłużnej foremki (30x11 cm) wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką,. Pieczemy 70- 75 minut, temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Wystudzone wyjmujemy z formy, środek delikatnie "wydrążamy" łyżeczką.Składniki na masę I:· okruszki wydrążonego ciasta· 1,5 szklanki
mleka zagęszczonego niesłodzonego· 200 g miękkiego
masła· szklanka
cukru pudru· 3 łyżki
masła czekoladowegoOkruszki ciasta przekładamy do miski i zalewamy
mlekiem zagęszczonym niesłodzonym. Kiedy nawilgną dokładnie ugniatamy tłuczkiem do
ziemniaków na gładką masę.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem, stopniowo dodajemy
masło czekoladowe, ziarenka z
laski wanilii i namoczone ciasto.Masa II:· 200 g miękkiego
masła·
galaretka pomarańczowa + 1/2 szklanki
wody· szklanka
cukru pudru· 250 g
serka mascarponeGalaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy lekko tężejąca
galaretkę i
serek mascarpone. Jeśli zdarzy się Wam, że masa się zważy, należy miskę z masą ustawić nad gorącą kąpielą
wodną i cały czas mieszając czekać aż masa stanie się płynna i jednolita. Taką masę schładzamy w lodówce. Masą wypełniamy wydrążone ciasto. Ponownie pozostawiamy w lodówce do schłodzenia. Następnie na zastygłą mase
pomarańczową wykładamy wcześniej przygotowaną masę
czekoladową. Ciasto dobrze schładzamy. Ozdabiamy uprażonymi na suchej patelni
płatkami migdałowymi. Smacznego!