ßßß Cookit - przepis na Makaronowa babka w czerwonej kapuście z gęsiną i olejem rzepakowym

Makaronowa babka w czerwonej kapuście z gęsiną i olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Coś dla miłośników makaronów i kapusty- makaronowa babka zamknięta w modrej kapuście z dużą ilością zdrowych warzyw i oleju rzepakowego. Olej ten jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest stałym elementem zdrowej diety. Dzięki temu jestem spokojna o swoje zdrowie i dobre samopoczucie.
Ciekawy smak nadaje potrawie podsmażana szynka gęsia. Współgra ona idealnie z serem Gouda, świeżymi ziołami i pomidorkami. Zapraszam więc na pyszną, aromatyczną i widowiskową babkę kapuściano-makaronową. :)
Składniki:
· 200 g makaronu kokardki
· 150 g wędzonego sera Gouda
· 2 ząbki czosnku
· 1 młoda marchewka
· 1por
· 400 g szynki z gęsi
· 250 g pomidorków koktajlowych
· olej rzepakowy do smażenia 3-4 łyżki
· 2 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego suszonymi pomidorami
· pęczek pietruszki
· jajko
· sól
· pieprz
· główka czerwonej kapusty
· olej rzepakowy aromatyzowany suszonymi pomidorami do podania (do oleju rzepakowego dodajemy kilka suszonych pomidorów i pozostawiamy na kilka dni, aby przeszedł ich smakiem i aromatem)
Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania kapusty- w zależności od wielkości kapusty gotujemy ją ok. 50-60 minut. Miękką, przestudzoną kapustę porcjujemy na liście, z każdego wykrawamy zdrewniałą część- jak na gołąbki.
· Makaron gotujemy al dente. Na patelni na oleju rzepakowym smażymy pokrojonego w kostkę pora, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz posiekane ząbki czosnku. Warzywa przekładamy do makaronu. Gęsinę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni, pod koniec dodając przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Mięso przekładamy do makaronu. Dodajemy starty na tarce ser żółty oraz pęczek drobno posiekanej pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Już w takiej postaci możemy serwować gotowy makaron. Ja proponuję przygotowanie babki.
Do makaronu dodajemy więc jedno jajko oraz 2 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego suszonymi pomidorami i dokładnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wyścielamy ją przygotowanymi liśćmi modrej kapusty. Wykładamy makaronowy farsz, dobrze dociskamy. Całość zamykamy pozostałymi liśćmi kapusty. Możemy też przygotować mini babeczki- wykorzystujmy wówczas kokilki. Małe kokilki zapiekamy ok. 15 minut, tortownicę ok. 20 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy skropioną olejem rzepakowym aromatyzowanym suszonymi pomidorami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/06/makaronowa-babka-w-czerwonej-kapuscie-z.html