Wykonanie
Coś dla miłośników
makaronów i
kapusty- makaronowa babka zamknięta w modrej
kapuście z dużą ilością zdrowych warzyw i
oleju rzepakowego.
Olej ten jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest stałym elementem zdrowej diety. Dzięki temu jestem spokojna o swoje zdrowie i dobre samopoczucie.Ciekawy smak nadaje potrawie podsmażana
szynka gęsia. Współgra ona idealnie z
serem Gouda, świeżymi
ziołami i
pomidorkami. Zapraszam więc na pyszną, aromatyczną i widowiskową babkę kapuściano-
makaronową. :)Składniki:· 200 g
makaronu kokardki· 150 g
wędzonego sera Gouda· 2 ząbki
czosnku· 1
młoda marchewka· 1por· 400 g
szynki z gęsi· 250 g
pomidorków koktajlowych·
olej rzepakowy do smażenia 3-4 łyżki· 2 łyżki
oleju rzepakowego aromatyzowanego
suszonymi pomidorami· pęczek
pietruszki·
jajko·
sól·
pieprz· główka
czerwonej kapusty·
olej rzepakowy aromatyzowany
suszonymi pomidorami do podania (do
oleju rzepakowego dodajemy kilka
suszonych pomidorów i pozostawiamy na kilka dni, aby przeszedł ich smakiem i aromatem)Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania
kapusty- w zależności od wielkości
kapusty gotujemy ją ok. 50-60 minut. Miękką, przestudzoną
kapustę porcjujemy na liście, z każdego wykrawamy zdrewniałą część- jak na gołąbki.·
Makaron gotujemy al dente. Na patelni na
oleju rzepakowym smażymy pokrojonego w kostkę
pora, startą na tarce o grubych oczkach
marchewkę oraz posiekane ząbki
czosnku. Warzywa przekładamy do
makaronu. Gęsinę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni, pod koniec dodając przekrojone na połowę
pomidorki koktajlowe.
Mięso przekładamy do
makaronu. Dodajemy starty na tarce
ser żółty oraz pęczek drobno posiekanej
pietruszki. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Już w takiej postaci możemy serwować gotowy
makaron. Ja proponuję przygotowanie babki.Do
makaronu dodajemy więc jedno
jajko oraz 2 łyżki
oleju rzepakowego aromatyzowanego
suszonymi pomidorami i dokładnie mieszamy.Tortownicę o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wyścielamy ją przygotowanymi liśćmi modrej
kapusty. Wykładamy
makaronowy farsz, dobrze dociskamy. Całość zamykamy pozostałymi liśćmi
kapusty. Możemy też przygotować mini babeczki- wykorzystujmy wówczas kokilki. Małe kokilki zapiekamy ok. 15 minut, tortownicę ok. 20 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy skropioną
olejem rzepakowym aromatyzowanym
suszonymi pomidorami. Smacznego!