Wykonanie
Własnoręcznie przygotowany sos z
pomidorów, zamknięty w słoiczkach, gęsty i pachnący, to wspaniała rzecz której użyjemy zimą do wielu dań. Będzie pyszny jako sos do pizzy,
doda smaku gulaszom i duszonym warzywom. Można go również jeść po prostu jako dodatek do
wędlin.Mój przygotowałam z żółtych
pomidorów, możecie oczywiście użyć czerwonych.
Składniki :2 kg żółtych
pomidorów (najlepiej z małą ilością pestek)do 2 łyżeczek
miodu5 ząbków
czosnkuprzyprawy: suszony
lubczyk,
majeranek,
oreganosól,
pieprzPrzygotowanie :
Pomidory na 10 sekund wkładam do naczynia z wrzątkiem, po czym wyjmuję i obieram ze skórki. Kroję je drobno i przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem. Wsypuję płaską łyżeczkę
soli i na małym ogniu gotuję, aż odparuje
woda, a sos wyraźnie zgęstnieje. Przecieram wtedy
pomidory przez gęste sitko, by pozbyć się pestek. Przetarte przekładam do mniejszego rondelka, dodaję
miód (warto to zrobić stopniowo, próbując smak),
zioła, przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawiam
solą i
pieprzem. Sos gotuję jeszcze 10-15 minut. Gorący przekładam do słoików, pasteryzuję 5 minut od zagotowania.Przepis autorski.