Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Ewa Mróz

Fot. Ewa MrózCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)200 g
makaronu kokardki150 g
wędzonego sera Gouda2 ząbki
czosnku1
młoda marchewka1
por400 g
szynki z gęsi250 g
pomidorków koktajlowych
olej rzepakowy do smażenia 3-4 łyżki2 łyżki
oleju rzepakowego aromatyzowanego
suszonymi pomidoramipęczek
pietruszkijajkosólpieprzgłówka
czerwonej kapustyolej rzepakowy aromatyzowany
suszonymi pomidorami do podaniaAromatyczna babka kapuściano-makaronowa - sposób przygotowania: Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania
kapusty- w zależności od wielkości
kapusty gotujemy ją ok. 50-60 minut. Miękką, przestudzoną
kapustę porcjujemy na liście, z każdego wykrawamy zdrewniałą część- jak na gołąbki.
Makaron gotujemy al dente. Na patelni na
oleju rzepakowym smażymy pokrojonego w kostkę
pora, startą na tarce o grubych oczkach
marchewkę oraz posiekane ząbki
czosnku. Warzywa przekładamy do
makaronu. Gęsinę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni, pod koniec dodając przekrojone na połowę
pomidorki koktajlowe.
Mięso przekładamy do
makaronu. Dodajemy starty na tarce
ser żółty oraz pęczek drobno posiekanej
pietruszki. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Już w takiej postaci możemy serwować gotowy
makaron. Ja proponuję przygotowanie babki. Do
makaronu dodajemy więc jedno
jajko oraz 2 łyżki
oleju rzepakowego aromatyzowanego
suszonymi pomidorami i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wyścielamy ją przygotowanymi liśćmi modrej
kapusty. Wykładamy
makaronowy farsz, dobrze dociskamy. Całość zamykamy pozostałymi liśćmi
kapusty. Możemy też przygotować mini babeczki- wykorzystujmy wówczas kokilki. Małe kokilki zapiekamy ok. 15 minut, tortownicę ok. 20 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy skropioną
olejem rzepakowym aromatyzowanym
suszonymi pomidorami.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu